Als gevolg van het verbod op gloeilampen op de Europese markt komen alternatieve soorten lampen (met een betere energie-efficiëntie) in omloop. Omdat energiezuinige lampen anders werken, stelt men zich vragen over hun mogelijk stralingsrisico. In deze rubriek lichten we toe welke soorten elektromagnetische straling lampen kunnen produceren en wanneer er een gezondheidsrisico is.

Lampen bestaan in alle soorten en maten, voor verlichting van de werkplek of van de woning (algemene verlichting) of voor specifieke toepassingen zoals infraroodlampen voor sauna’s of UV-lampen in nagelstudio’s. In deze rubriek spreken we enkel over lampen voor algemene verlichting.

Hoewel ze enkel bedoeld zijn voor verlichting, produceren lampen voor algemene verlichting niet alleen zichtbaar licht. Ze genereren ook andere soorten straling, als bijproduct. Gloeilampen stralen veel warmte (infrarode straling) uit. Energiezuinige lampen zoals spaarlampen, tl- en led-lampen produceren UV-licht en blauw licht als bijproduct – in verschillende mate, als gevolg van de specifieke technologie die wordt gebruikt. Dit kan een risico inhouden, vooral bij personen met een bijzondere gevoeligheid van de huid of met een bepaalde oogaandoening.

In de volgende rubrieken gaan we dieper in op de gezondheidseffecten van licht, de reglementering die van toepassing is op lampen en welke aanvullende voorzorgsmaatregelen u zelf kunt nemen. U kunt alle informatie van deze rubriek in zijn geheel als pdf-document downloaden (infofiche “Lampen en straling”).