Het ene luchtzuiveringssysteem is het andere niet
Er zijn veel luchtzuiveringssystemen op de markt. Ze gebruiken verschillende technieken om luchtvervuiling binnenshuis tegen te gaan, met verscheidene niveaus van doeltreffendheid. Afhankelijk van de situatie zijn sommige systemen geschikter dan andere.
Van de verontreinigende stoffen die mogelijk aanwezig zijn in de binnenlucht, zijn virussen in aerosol een bijzonder punt van zorg. Dit geldt vooral sinds de COVID-19 pandemie. Om virussen in de lucht te bestrijden, beveelt de Hoge Gezondheidsraad (HGR) voornamelijk het gebruik aan van systemen op basis van (H)EPA-filters of elektrostatische precipitators met opvangsystemen. Deze technieken zijn betrouwbaar, doeltreffend en worden vaak gebruikt . Ze verwijderen deeltjes en/of aërosolen uit de lucht, afhankelijk van hun grootte, en zijn dus ook doeltreffend tegen andere verontreinigende stoffen.
Op basis van het advies van het HGR heeft de FOD een erkenningsproces voor luchtzuiveringssystemen opgezet. Dit proces garandeert de doeltreffendheid van deze systemen tegen virussen in aerosol en controleert ook of het gebruik ervan veilig is (d.w.z. dat ze bijvoorbeeld geen schadelijke bijproducten vrijgeven). Deze verificatie is gebaseerd op een analyse van een dossier en verschillende bewijsstukken die door de fabrikant worden ingediend.
Daarom raden we aan om luchtzuiveringssystemen te kopen en te gebruiken die erkend zijn door de FOD. U herkent ze aan het volgende label:
- Waar kunt u dit erkenningslabel vinden?
-
Het erkenningslabel staat op de dozen van erkende apparaten en/of op online verkoopsites.
Online vindt u mogelijk alleen het volgende pictogram:Door een luchtzuiveringssysteem met dit label te kiezen, weet u zeker dat u een kwaliteitsproduct koopt.
- Welke informatie staat op het erkenningslabel?
-
De belangrijkste informatie wordt weergegeven in het groene vak:
- Het type verontreiniging waartegen het systeem bewezen doeltreffend is: virussen ;
- De systeemprestaties bij minimaal en maximaal vermogen;
Dit wordt bepaald door de hoeveelheid lucht die het systeem per uur kan zuiveren (Clean Air Delivery Rate, CADR, uitgedrukt in m3/h).
- Het geluid dat door het systeem wordt gegenereerd wanneer het op minimum- en maximumvermogen werkt.
Meestal is het zo dat hoe krachtiger het systeem, hoe lawaaieriger het is. Lawaai wordt uitgedrukt in decibel (dB). Dit is een logaritmische schaal, wat betekent dat elke toename van 3dB een toename van 2 keer de geluidsintensiteit betekent.
- Hoe kies ik een luchtzuiveringssysteem?
-
De keuze van een luchtzuiveringssysteem hangt vooral af van de grootte van de ruimte, het aantal personen dat erin verblijft, de activiteiten die er worden uitgevoerd en de specifieke bronnen van vervuiling.
Om een luchtzuiveringssysteem te kiezen dat bij uw situatie past, moet u in de praktijk beginnen met het bepalen van de CADR die u nodig hebt. De aanbevolen CADR varieert afhankelijk van de luchtkwaliteit in de ruimte, de activiteiten die er plaatsvinden en het aantal aanwezige personen. Deze praktische gids legt uit hoe u de aanbevolen CADR voor uw situatie kunt bepalen.
- Kies een systeem dat de voor uw locatie aanbevolen CADR-waarde dekt.
Het gebruik van een luchtzuiveringssysteem genereert meer of minder geluid afhankelijk van de gebruikte techniek en het ingeschakelde vermogen. Om te voorkomen dat uw apparaat wordt uitgeschakeld vanwege geluidsoverlast, moet u het geluid dat het produceert controleren. In deze praktische gids vindt u meer informatie over dit onderwerp.
- Kies een systeem waarvan het geluidsniveau niet hoger is dan het omgevingsgeluid in uw ruimte.
Als u eenmaal de systemen hebt gekozen die voldoen aan uw behoeften op het gebied van doeltreffendheid en gebruiksgemak, kunt u rekening houden met andere criteria om uw keuze te verfijnen. Hou bijvoorbeeld ook rekening met onderhoudskosten. Alle systemen hebben regelmatig onderhoud nodig om te voorkomen dat hun doeltreffendheid afneemt of zelfs schadelijk wordt (schoonmaken, filters vervangen, enz.). Als de onderhoudskosten te hoog zijn, loopt u het risico dat u het onderhoud van uw systeem verwaarloost, waardoor het minder efficiënt wordt.
Tot slot, als u specifiek virussen of deeltjes van vergelijkbare grootte wilte bestrijden raden we u in alle gevallen aan om een luchtzuiveringssysteem te kiezen dat erkend is door de FOD.
- Is er een lijst van alle luchtzuiveringssystemen die door de FOD worden erkend?
-
Ja! Alle luchtzuiveringssystemen die door de FOD zijn erkend voor hun hoge doeltreffendheid tegen virussen in aerosol en hun veiligheid voor gebruikers, staan hier vermeld.
Deze lijst wordt bijgewerkt wanneer nieuwe systemen worden erkend. Fabrikanten kunnen sinds 5 juni 2024 hun erkenningsaanvragen indienen. Elk erkend systeem wordt automatisch aan de lijst toegevoegd.
Deze lijst bevat een reeks details over elk erkend systeem: de gebruikte luchtzuiveringstechniek, de bereikbare CADR-niveaus, de gegenereerde geluidsniveaus, enz.- Hebt u een luchtzuiveringssysteem bij de hand?
U vindt het gemakkelijk in de lijst met aanvullende informatie over het apparaat waarin u geïnteresseerd bent, dankzij de modelnaam op het erkenningslabel.
- Wilt u weten welk luchtzuiveringssysteem u moet kopen?
Vind het systeem dat aan uw behoeften voldoet, op basis van de kenmerken in de lijst (CADR, geluid, gebruikte technologie, enz.) De aankoop en het gebruik van systemen die niet op deze lijst staan is niet verboden, maar u profiteert dan niet van de garanties van de FOD.
- Waar kan ik meer informatie vinden?
De praktische gids voor het kiezen van een luchtzuiveringssysteem is het beste hulpmiddel om een systeem te kiezen dat aan uw behoeften voldoet.