Als u ’s avonds, ’s nachts of tijdens het weekend een huisarts van wacht nodig heeft, moet u op zoek naar het juiste telefoonnummer van de wachtdienst of wachtpost. In de toekomst wordt het gemakkelijker om een huisarts van wacht te bereiken via het centrale telefoonnummer 1733. Dit nummer voor niet-dringende medische hulp wordt gekoppeld aan de lokale wachtdiensten.

  • In sommige regio’s kunt u al een dokter van wacht bellen via het nummer 1733. In de volgende jaren zal “1733” in gans België in gebruik genomen worden.
  • Naast het nummer 1733 voor niet-dringende medische hulp, zijn de nummers 100 en 112 bereikbaar voor wie dringend medische hulp nodig heeft.

Hoe zal uw oproep behandeld worden?

Het nummer 1733 is al gedeeltelijk of volledig in werking in een aantal regio’s.

1. Als u “1733” belt in een regio waar het nummer gedeeltelijk in werking is, dan wordt u doorverwezen naar een huisartsenwachtpost of een lokale wachtarts die u een afspraak zal geven zonder medische triage.

2. Als u “1733” belt in een regio waar het nummer volledig in werking is, dan wordt u doorverwezen naar een telefoonoperator die gespecialiseerd is in medische triage.
De operator zal u een aantal vragen stellen om correct in te schatten hoe ernstig uw situatie is en hoe mobiel u bent. De operator verwijst u naar de hulpverlener die op dat ogenblik het best geplaatst is om u te helpen:

- Hij kan u vragen om naar de huisartsenwachtpost of de raadpleging van de wachtarts te gaan
- Hij kan een huisarts van wacht naar uw huis sturen
- Hij kan u voorstellen te wachten tot uw eigen huisarts consultatie houdt
- Als de situatie ernstig blijkt, kan hij u vragen om naar de spoeddienst te gaan of kan hij een ziekenwagen naar uw huis sturen.