Sedert 2002 heeft België een wet die uw rechten als patiënt duidelijk omschrijft. Tegelijk legt deze wet de basis voor een goede en duurzame relatie tussen de patiënt en de zorgverlener.
Op deze pagina vindt u meer informatie over:
- welke rechten u als patiënt heeft en wat er gebeurt als u niet in staat bent om die uit te oefenen;
- de rol van de ombudsdiensten in de ziekenhuizen of bij de overlegplatforms geestelijke gezondheidszorg als u oordeelt dat één van uw patiëntenrechten niet gerespecteerd werd door een zorgverlener in een ziekenhuis of bepaalde voorzieningen in de geestelijke gezondheidszorg;
- de rol van de federale ombudsdienst als u oordeelt dat één van uw patiëntenrechten niet gerespecteerd werd door een zorgverlener uit de extramurale sector.
Brochure
Zowel voor de patiënt als voor de zorgverlener werd alle informatie over de wet betreffende de rechten van de patiënt gebundeld in een zeer toegankelijke brochure: “Wet ‘Rechten van de patiënt’ - In een goede relatie weet je wat je aan mekaar hebt”.
U kan deze brochure downloaden of bestellen via deze link.
Campagne 2021 « oudere patiënten » : focus op de vertrouwenspersoon en de vertegenwoordiger van de patiënt
De FOD Volksgezondheid lanceert op 19 april 2021 een campagne gericht op het publiek van de « oudere patiënten ». Het doel is om dit publiek te informeren over de mogelijkheid om een vertrouwenspersoon en/of een vertegenwoordiger aan te wijzen binnen het kader van de gezondheidszorg.
In een eerste fase ontvangen de woonzorgcentra een e-mail die hen in staat stelt om het campagnemateriaal te bestellen.
In een tweede fase zal de campagne ook andere sectoren betrekken die werken met oudere patiënten, zoals de thuiszorg, geriatrische diensten binnen ziekenhuizen, revalidatiecentra, enz. Meer weten
Video's
De FOD Volksgezondheid heeft een nieuw promotie-instrument ontwikkeld om de wet betreffende de rechten van de patiënt beter bekend te maken. Zij stelt 8 video’s (in het Nederlands en in het Frans) online ter beschikking met betrekking tot de rechten en de medewerking van de patiënt in de zorgrelatie. Meer weten
Colloquium "Communicatie beroepsbeoefenaar-patiënt"
Op 24 november 2017 organiseerde de FOD Volksgezondheid een colloquium rond het thema “De communicatie beroepsbeoefenaar-patiënt”. Op deze pagina vindt u meer informatie over dit colloquium en de presentaties van de sprekers.
De Federale commissie “Rechten van de Patiënt”
Deze Commissie is samengesteld uit vertegenwoordigers van patiënten, beroepsbeoefenaars, ziekenhuizen en verzekeringsinstellingen. Ze heeft tot doel om adviezen te formuleren aan de Minister van Volksgezondheid met betrekking tot de toepassing van de wet betreffende de rechten van de patiënt. Op deze pagina vindt u meer informatie over de werking, bevoegdheden en publicaties van deze commissie.
Meer info…
Hebt u bijkomende vragen over de wet en de werking van de ombudsdiensten, neem dan contact op met de Cel Patiëntenrechten:
Tel.: +32 (0)2 524 85 20
Formulier
-
Formulier aanwijzing vertrouwenspersoon PDF document - 103.76 KB
-
Formulier aanwijzing vertegenwoordiger PDF document - 84.57 KB
-
Formulier herroeping aanwijzing vertegenwoordiger PDF document - 32.35 KB
Wetgeving
-
Wet van 22 augustus 2002 betreffende de rechten van de patiënt PDF document - 135.77 KB
Document
-
Brochure "Rechten van de patiënt" PDF document - 445.02 KB
Contactgegevens
Ombudspersonen Vlaanderen (Excel)
Ombudspersonen Brussel (Excel)
Ombudspersonen Wallonië (Excel)
Cel Patiëntenrechten
Federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid,
Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu
Galileelaan, 5/2
1210 Brussel
Tel.: +32 (0)2 524 85 20