In de kijker: campagne operatie alert
Intrafamiliaal en seksueel geweld is een volksgezondheidsprobleem dat geen grenzen kent, dat voorkomt in alle sociaal-economische milieus, ongeacht sociaal statuut, leeftijd, opleidingsniveau, beroep, origine of godsdienst. Het is een frequent maar onderschat probleem. Volgens de WHO is geweld, en dan vooral familiaal geweld, wereldwijd een van de voornaamste doodsoorzaken van personen in de leeftijdscategorie van 15 tot 44 jaar.
Geweld neemt niet alleen fysieke en seksuele, maar ook verbale, psychologische en economische vormen aan.
De rol van de huisarts
De huisarts is vaak de eerste hulpverlener bij wie een slachtoffer van partner of seksueel geweld terecht kan. Of u vangt zelf signalen van geweld op of stelt ze vast bv. tijdens het uitvoeren van een medisch onderzoek. Er werden richtlijnen uitgewerkt om u te helpen patiënten op te vangen die het slachtoffer werden van intrafamiliale en/of seksueel geweld.
Binnenkort zullen er ook twee E-learning beschikbaar zijn op ons platform. Deze E-learning komen in aanmerking voor accreditatie.
De Orde der artsen en het Instituut voor Gelijkheid van Kansen voor Vrouwen en Mannen hebben in 2018 een Meldcode partnergeweld en een Meldcode seksueel geweld uitgewerkt. Met deze Meldcodes krijgt u informatie over hoe u slachtoffers van partner- en of seksueel geweld zo goed mogelijk kunt bijstaan zonder uw deontologie uit het oog te verliezen.
Ondersteuning voor de ziekenhuizen
Om de ziekenhuizen te ondersteunen bij de opvang van slachtoffers van familiaal en seksueel geweld worden er in opdracht van de FOD Volksgezondheid volgende initiatieven genomen:
- een checklist voor de optimale opvang van slachtoffers van seksueel geweld in Belgische ziekenhuizen. Deze checklist wil de ziekenhuizen een leidraad bieden om een betere en zo mogelijke optimale zorg te bieden aan slachtoffers van seksueel geweld.
Contactgegevens
Jelle Osselaer
Cel Forensische zorg
Galileelaan, 5/2
1210 Brussel