Een goede kwaliteit van de binnenlucht is heel belangrijk voor een goede gezondheid, zeker in tijden waar we alsmaar meer luchtdicht bouwen.

Er zijn verschillende oorzaken van een slechte binnenlucht: open haarden, huisdieren, bepaalde printers, temperatuur en vochtigheid van de lucht, bepaalde meubels, schimmelvorming op de muren, verven, schoonmaakproducten, enz.

Ook bouwproducten kunnen een bron van schadelijke stoffen zijn. Daarom probeert de federale overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu de bronnen van schadelijke stoffen zoveel mogelijk te verminderen.

Vloerbekleding

Het KB tot vaststelling van de drempelniveaus voor de emissies naar het binnenmilieu legt limietwaardes op voor het vrijkomen van chemische stoffen uit vloerbekleding. Producten die niet voldoen mogen vanaf 1 januari 2015 niet meer verkocht worden.

De wetgeving geldt voor alle vaste vloerbekledingsmaterialen -van vast tapijt, over kunststof tot parket en gietvloeren- en de lijmen waarmee ze worden vastgemaakt. De maximumwaardes zijn opgelegd voor meer dan 170 gevaarlijke stoffen, waarvan formaldehyde de meest bekende is. Er mogen ook geen stoffen meer vrijkomen die geklasseerd zijn als kankerverwekkend. 

De bedoeling is dat in de toekomst ook maximumwaardes worden opgelegd voor wand- en plafondbekleding om een gezonde lucht binnenshuis te verzekeren. 

Meer informatie?

U vindt hier een lijst van veelgestelde vragen en antwoorden voor bedrijven en een gecoordineerde versie van de LCI-waarden.  

Wetgeving