Als gezondheidswerker (artsen, apothekers, diëtisten, verpleegkundigen, logopedisten, kinesisten, etc.) hebt u contact met patiënten of consumenten en is de kans groot dat u bijwerkingen bij hen vaststelt. Daarom moedigen wij u sterk aan om bijwerkingen die aan u worden doorgegeven, te melden. U wordt ook verzocht zoveel mogelijk informatie aan de verklaring toe te voegen alsook alle nuttige en relevante documenten met betrekking tot het geval (bloedonderzoek, foto van de bijwerking (bv. roodheid, eczeem, huiduitslag, enz.) die u van de melder kunt krijgen. Gevallen van verkeerd gebruik, d.w.z. gevallen die verband houden met een onjuist gebruik van het product, moeten ook worden gemeld.

U kunt uw bijwerkingen online melden of in downloadbaar PDF-formaat.

Door bijwerkingen te melden, draagt u in belangrijke mate bij aan een verbeterde kennis over producten die onder Nutrivigilantie vallen en bijgevolg aan het verbeteren van de gezondheid van de consument. Vraag uw patiënten dus naar hun gebruik van voedingssupplementen en andere voedingsproducten en begeleid hen, indien nodig, in hun keuzes. Ongewenste bijwerkingen kunnen ook verband houden met de gelijktijdige inname van medicatie: Nutrivigilantie werkt hiervoor samen met Farmacovigilantie.
 

Wat gebeurt er nadat ik mijn verklaring heb ingediend ?

De verklaringen worden ontvangen door de FOD Volksgezondheid, die een eerste evaluatie van de dossiers zal uitvoeren. Als belangrijke informatie voor de verwerking van het dossier ontbreekt, kan de FOD de melder opnieuw contacteren.  Voldoende gedocumenteerde rapporten worden onderzocht door een gespecialiseerde medische deskundige en de Commissie van Nutrivigilantie, waarin verschillende deskundigen, artsen en gezondheidswerkers zijn vertegenwoordigd. Hun belangrijkste doel is om de toerekenbaarheid te beoordelen, d.w.z. om te bepalen of de bijwerkingen die zich hebben voorgedaan inderdaad verband houden met het gebruik van het verdachte product.
Afhankelijk van het resultaat van de beoordelingen, de waargenomen bijwerkingen en het aantal ontvangen gevallen, kan de FOD Volksgezondheid bepalen of het nodig is om een veiligheidsstudie uit te voeren voor een specifiek ingrediënt en of er maatregelen moeten worden genomen voor een product of ingrediënt om de veiligheid te garanderen van producten die op de Belgische markt worden gebracht.
Alle informatie in het rapport over bijwerkingen wordt vertrouwelijk behandeld. Omwille van de vertrouwelijkheid van de gegevens is het niet mogelijk om de melder een follow-up van het dossier te bezorgen. 

De Commissie van Nutrivigilantie is op zoek naar gespecialiseerde artsen om haar team te versterken en de causaliteit van bijwerkingen te beoordelen. Als u geïnteresseerd bent, neem dan contact op met : nutrivigilance@health.fgov.be.
 

Nuttige informatie om door te geven aan patiënten:

  • Voedingssupplementen zijn geen geneesmiddelen en dienen niet om ziekten te voorkomen of te behandelen.

  • Het is beter om advies in te winnen bij een arts of gezondheidswerker alvorens deze voedingsmiddelen te gebruiken. 

  • Voorzichtigheid is geboden voor wonderproducten en advertenties die proberen te doen geloven dat een voedingssupplement of een ander voedingsproduct een ziekte kan genezen of voorkomen.

  • Neem de hoeveelheid, gebruiksvoorwaarden, aanbevelingen en waarschuwingen op het etiket in acht.

  • Patiënten moeten worden geadviseerd om het gebruik van een voedingssupplement niet te combineren met medicatie of andere voedingssupplementen.

  • Langdurig gebruik of herhaaldelijke inname wordt afgeraden.

  • Het verdient de voorkeur om voedingssupplementen of andere voedingsproducten in fysieke winkels te kopen in plaats van via het internet in het buitenland.