De grenswaarden voor EAS systemen zijn vastgelegd in de standaard EN 50364. De wetenschappelijke basis voor deze grenswaarden zijn de aanbevelingen van de International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP).

De grenswaarden zijn vastgelegd in functie van de werkfrequentie. Omdat de EAS-systemen op verschillende frequenties werken, zijn er verschillende grenswaarden van toepassing. De mogelijke biologische effecten zijn immers verschillend: bij lage frequenties treden er in het lichaam andere effecten op dan bij hogere frequenties.

• In de frequentieband 1 Hz – 10 MHz kunnen elektromagnetische wisselvelden een elektrische stroom opwekken in het lichaam. Als de wisselvelden te sterk zijn, kan de opgewekte stroom in het lichaam de werking van zenuwen en spieren verstoren of lichtflitsen in het gezichtsveld veroorzaken. Om deze effecten te voorkomen heeft men een grenswaarde opgelegd op de opgewekte stroomdichtheid in het lichaam.

• In de frequentieband 100 kHz – 10 GHz wordt een ander effect opgewekt: een thermisch effect of opwarming, zoals bij mobiele telefoons. Dit effect wordt beschreven met SAR-waarde (Specific Absorption Rate) en uitgedrukt in W/kg. Om tegen dit effect te beschermen wordt er een grenswaarde voor de SAR-waarde opgelegd.

• In de frequentieband 100 kHz – 10 MHz zijn beide effecten aanwezig en dient men beide grenswaarden (zowel de grenswaarden op de stroomdichtheid als op de SAR-waarde) te controleren.

De SAR-waarde en de stroomdichtheid binnen het lichaam zijn moeilijk te meten. Daarom zijn er referentiegrootheden (elektrische en magnetische veldsterkte of magnetische fluxdichtheid) uit afgeleid, die eenvoudiger te meten zijn. Als de referentiewaarden voor de elektromagnetische velden niet worden overschreden, wordt er verondersteld dat het product aan de blootstellingslimieten voldoet en veilig is. Het kan wel voorkomen dat de referentiewaarden worden overschreden, maar dat de blootstelling toch onder de limieten ligt.

De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu heeft een studie laten uitvoeren op de stralingsvelden van EAS-systemen.

Document