De energiefactuur neemt een groot deel uit het gezinsbudget. Kiezen voor een economisch en ecologisch verwarmingssysteem dat is aangepast aan uw noden en uw huisvesting kan helpen om de impact op het leefmilieu te beperken maar ook om uw energiefactuur te doen dalen.  De jongste technologieën op het vlak van verwarmingsketels zijn immers veel efficiënter dan voorheen.  Dit is het geval met hoogrendementsketels, lagetemperatuurketels of nog condensatieketels.

Hoogrendementsketels

De conventionele ketels op stookolie of aardgas hebben een laag rendement omdat ze een deel van de gebruikte energie verliezen via de schoorsteen. Bij hoogrendementsketels wordt de energie optimaal benut dankzij een betere isolatie van de wanden van de verwarmingsketel. Hoogrendementsketels zijn duurder bij aankoop, maar ze verbruiken 10 tot 30% minder dan de oude modellen.

Lagetemperatuurketels

Deze verwarmingsketels kunnen permanent werken op een intredetemperatuur van 35 tot 40°C. De gerealiseerde energiebesparing met dergelijke ketel is aanzienlijk, maar de hele installatie moet afgestemd zijn op zo’n werking. De ketel werkt pas goed met radiators of vloerverwarming met lage temperatuur. Als u een nieuwe woning bouwt, is er geen probleem, maar als u daarentegen uw oude ketel wil vervangen, zal u ook uw radiators moeten vervangen voor een optimale werking van het hele systeem. 

Condensatieketels

Stookolie en aardgas bevatten waterstof. Bij verbranding wordt die waterstof omgezet in waterdamp en verdwijnt ze samen met de andere gassen via de schoorsteen. Condensatieketels zijn zo ontworpen dat de warmte wordt teruggewonnen, waardoor meteen ook het brandstofverbruik daalt.

Dat levert een niet te verwaarlozen winst op. Een condensatieketel op aardgas heeft een rendement van 112 % in vergelijking met een gewone verwarmingsketel. Bij gebruik van stookolie, die minder waterstof bevat, is dat 107%. Bovendien komt er minder stikstofoxide (NOx) en koolmonoxide (CO) vrij, waardoor deze ketels meteen ook milieuvriendelijker zijn.

De voorbije jaren kenden de condensatieketels een groot succes. Ook al zijn ze duurder bij aankoop, worden ze steeds meer rendabel wanneer men rekening houdt met de stijgende energieprijzen.

Ten slotte nog dit: een verwarmingstechnicus verkoopt niet alle modellen die op de markt te vinden zijn. Vóór u een keuze maakt, doet u er dan ook goed aan de verschillende systemen en merken met elkaar te vergelijken. We raden u aan het advies van uw installateur goed op te volgen om zo deze technologie ten volle te benutten!

Een Europese richtlijn brengt een kader tot stand voor het vaststellen van eisen inzake ecologisch ontwerp voor energiegerelateerde producten.

Twee Europese verordeningen (verordening nr. 813/2013 en nr. 814/2013), opgesteld in het kader van deze richtlijn, betreffen verwarmingstoestellen en toestellen voor de productie van sanitair warm water. Deze verordeningen zorgen ervoor dat inefficiënte en vervuilende verwarmingstoestellen van de markt worden gehaald. Een ambitieuze etikettering moet de consument ook helpen bij zijn aankoop.

Vanaf 26 september 2015 is de nieuwe Ecodesign-richtlijn voor verwarmingstoestellen van kracht. De nieuwe maatregelen hebben tot doel het energieverbruik van verwarmingsinstallaties te doen dalen. De essentie van de nieuwe richtlijn is dat het rendement van verwarmingsinstallaties omhoog moet, met als gevolg een lager energieverbruik. De richtlijn is van toepassing op de verkoop van nieuwe toestellen.


Energielabel
Nieuwe verwarmingstoestellen krijgen nu ook een energielabel– gaande van A tot G, vergelijkbaar met het label voor koelkasten of wasmachines. Zo ziet u als consument meteen welk toestel het minst verbruikt.