Na het einde van de campagne “Laat je (slag)tanden zien” op 12 augustus werd nog steeds ivoor gedeponeerd in de containers die werden opgesteld bij de FOD Volksgezondheid, in Pairi Daiza, de ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael. Sinds de start van de campagne op 15 mei werd in totaal zo bijna 500 kg ivoor verzameld. Gezien dit grote succes zal de container op de FOD Volksgezondheid blijven staan. Als je nog (illegale) ivoren voorwerpen kwijt wil, kan je die dus nog steeds in alle discretie achterlaten in de container in de inkomhall van de FOD. Zo ben je zeker dat het ivoor vernietigd zal worden en niet meer zal bijdragen aan de illegale handel.  

Hele slagtanden, gesculpteerde delen van slagtanden, beeldjes in alle mogelijke vormen en groottes, halssnoeren, armbanden, allerlei hangers en heel wat andere kleine voorwerpen  (lepels, vorken, messen, haarborstels, spiegels, nagelvijlen, …) werden gevonden in de containers in Pairi Daiza, ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael en in de container bij de FOD.

Waarom ivoor wegdoen dat men thuis bezit?

In België zijn de verkoop en de aankoop van ivoor toegelaten met een CITES certificaat. Om dit certificaat te bekomen moet de eigenaar aantonen dat het ivoor dateert van vóór 1984 en/of werd ingevoerd vóór 1990 met een CITES vergunning (zie www.citesinbelgie.be voor meer info).

Geen makkelijke opdracht als het gaat over ivoor dat werd meegebracht door een familielid dat lang geleden in Afrika of in Azië heeft gewerkt en er geen enkel document meer beschikbaar is van die periode. En wat met snuisterijen, beeldjes en juwelen meegebracht van vakantie? Wellicht werden die onbewust, en dus zonder CITES vergunning, ingevoerd. Maar dat betekent ook dat al die voorwerpen illegaal zijn en dus niet verkocht mogen worden.

Waarom wordt ivoor vernietigd als de olifant soms al heel lang dood is ?

Riskeren we met die vernietiging niet dat ivoor nog zeldzamer wordt en dat zijn prijs daardoor stijgt? Neen, want door het ivoor te vernietigen krijgt de burger de zekerheid dat die de illegale markt niet vergroot. Het ivoor in particulier bezit bevindt zich buiten de markt. Het ivoor waarvoor geen certificaat kan worden afgeleverd wordt ambtshalve beschouwd als zijnde buiten de legale markt. En door dit ivoor te vernietigen kan het dus ook niet op de zwarte markt belanden.

De FOD Gezondheid, Pairi Daiza en ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael hebben zich verenigd in de bescherming van de olifant in de natuur.

Sinds 2014 verleent de Dienst CITES van de FOD Volksgezondheid financiële steun aan voorgestelde beschermingsprogramma’s georganiseerd door Afrikaanse Staten in het kader van het “African Elephant Fund” van de Verenigde Naties. In totaal werd er 120.000 euro toegekend aan het Fonds, waarvan een subsidie van 50.000 euro aan het African Elephant Fund, dit jaar. Bovendien levert de Dienst CITES ook een bijdrage aan de werking van het Fonds als lid in het beheersorgaan. Dit jaar werd er eveneens 100.000 euro toegekend aan het Virunga Parc, dat vecht tegen het stropen van olifanten in DRC.

Tussen de dierentuinen en de olifanten bestaat er een sterke verbondenheid. Het park Pairi Daiza huisvest 17 Aziatische en 3 Afrikaanse olifanten, en neemt deel aan meerdere behoudsprojecten. Al vele jaren werken ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael mee aan het internationale kweekprogramma voor Aziatische olifanten en ze ondersteunen de inrichting van corridors tussen de habitatzones voor olifanten in India. Zo komen de olifanten en de lokale bevolking minder met elkaar in conflict over dezelfde grond en beschermen ze daarmee de bedreigde olifanten.