Hoe werkt dit?

Een lichtuitstralende diode of LED (Light Emitting Diode) is het hoofdbestanddeel van wat men een LED-lamp noemt. Zoals de (« energiebesparende ») fluorescentielampen en halogeenlampen, is de LED-technologie een alternatief voor de klassieke gloeilampen.

De voordelen van LED-lampen in vergelijking met fluorescentielampen zijn dat ze zonder kwik functioneren, een veel langere levensduur hebben (tot 25 jaar !) en dat u ze veel vaker kan aan- en uitzetten . Het zijn de meest energiebesparende lampen, waardoor ze over hun totale levensduur als de goedkoopste optie uitvallen. Maar ze zijn nog relatief duur bij aankoop en de vrij koude kleurtemperatuurkan ontoereikend zijn voor bepaalde toepassingen.

Ampoule LED_FR
LED-lamp (Light Emitting Diode)

Wat moet u doen wanneer een LED-lamp versleten is?

Deze lampen bevatten een complex elektronisch systeem dat niet bij het gewone huishoudelijke afval mag terechtkomen. Daarom staat er opde verpakking altijd een 'logo met doorkruiste vuilnisbak’. Deze lampen zijn recycleerbaar: u dient ze terug te brengen naar de winkel (www.recupel.be) of naar het containerpark.

Op de website www.energievreters.be kan u het energieverbruik van uw verlichting  evalueren en krijgt u hulpbij de keuze en de aankoop van nieuwe gloeilampen.