De procedure
Elke staat die het Verdrag van Aarhus heeft geratificeerd, moet om de twee drie jaar een rapport doorgeven aan het internationale secretariaat van het Verdrag over de uitvoering van de bepalingen ervan op haar grondgebied. Deze rapportering gebeurt door middel van een vragenlijst die voor elke Partij dezelfde is (zie Besluit I/8 inzake de rapporteringsverplichtingen in het Engels of in het Frans). Tijdens het opstellen van het rapport moet elke Partij in inspraak voorzien van het publiek bij het ontwerprapport.
Toepassing door België
Het eerste nationale rapport van België werd in mei 2005 goedgekeurd door de Vergadering van de Partijen bij het Verdrag van Aarhus die gehouden werd in Kazakhstan. Dit nationale rapport is een samenvatting van de vier afzonderlijke rapporten opgesteld door de federale overheid en de drie gewesten, die elk ter consultatie werden voorgelegd aan het publiek. In 2007, 2010, 2013, 2016 en 2020 gebeurde hetzelfde voor het tweede, derde, vierde, vijfde en zesde rapport.
In 2024 hebben de federale overheid en de drie gewesten voor de zevende keer elk een rapport opgesteld. Deze werden ter consultatie voorgelegd aan het publiek en in maart 2025 aan het secretariaat van het Verdrag overgemaakt. De nationale synthese bevat onder andere een samenvatting van de resultaten van de openbare raadpleging.
De rapporten van 2024:
- het syntheserapport van België (in het Engels)
- de vier rapporten:
- Federale overheid
- Brussels Gewest
- Vlaams Gewest
- Waals Gewest (in het Frans)
De opmerkingen van het publiek (2024):
- de opmerkingen van vier burgers en vijf verenigingen (waaronder Canopea en Inter-Environnement Bruxelles) over het federale rapport (in het Frans)
- de opmerkingen van vier burgers en vier verenigingen (waaronder Inter-Environnement Bruxelles) over het Brusselse rapport (in het Frans)
- de gezamenlijke opmerkingen van Bond Beter Leefmilieu, Natuurpunt en Dryade over het Vlaamse rapport
- de opmerkingen van Canopea over het Waalse rapport (in het Frans)
De rapporten van 2020:
- het syntheserapport van België (in het Engels)
- de vier rapporten:
- Federale overheid
- Brussels Gewest
- Vlaams Gewest
- Waals Gewest (in het Frans)
De opmerkingen van het publiek (2020):
- de samenvatting van het standpunt van Inter-Environnement Wallonie (IEW) over het federale rapport (Nederlandse vertaling) en de volledige tekst in het Frans.
- de samenvatting van het standpunt van Inter-Environnement Bruxelles (IEB) over het federale rapport (Nederlandse vertaling) en de volledige tekst in het Frans.
- het standpunt van Inter-Environnement Wallonie over het Waalse rapport (in het Frans)
- het standpunt van de Association de Comités de Quartier Ucclois (ACQU) over het Brusselse rapport (in het Frans)
- het aanvullende standpunt van de Association de Comités de Quartier Ucclois (ACQU) over het Brusselse rapport (in het Frans)
- het standpunt van het Comité de Défense de l'Altitude Cent (CODA) over het Brusselse rapport (in het Frans)
- het standpunt van het Comité du Quartier Fond'Roy over het Brusselse rapport (in het Frans)
- de gezamenlijke opmerkingen van twee burgers over het Brusselse rapport (in het Frans)
De eerste rapporten (2005):
- het eindrapport van België in het Engels of in het Frans
- de vier rapporten:
- Federale overheid
- Brussels Gewest
- Vlaams Gewest
- Waals Gewest (in het Frans)
De rapporten van 2007, 2010, 2013 en 2016 zijn beschikbaar op aanvraag via info@health.fgov.be of 02/524.97.97 (Service Center Gezondheid).