De gsm is nauwelijks meer weg te denken uit onze maatschappij. Elk jaar worden bijna 4 miljoen gsm’s verkocht. Vandaag de dag heeft meer dan 90% van de jongeren tussen 10 en 17 jaar een gsm … Maar is intensief gsm-gebruik op lange termijn nu echt schadelijk voor de gezondheid?

Met een mobiele telefoon kan men steeds meer doen: niet enkel mobiel bellen en berichten uitwisselen, maar ook mails lezen, surfen op internet en zelfs mobiel tv kijken. De informatie (spraak, tekst, beeld) wordt verstuurd door middel van radiogolven: het gsm-toestel ontvangt radiogolven van het basisstation en zendt ze ook uit.

We weten dat radiogolven in het lichaam worden omgezet in warmte en bijgevolg een gezondheidsrisico kunnen inhouden. Dit noemt men het thermisch effect.

Om de gezondheid en de veiligheid van de gebruiker tegen het thermisch effect te beschermen, heeft Europa blootstellingslimieten opgesteld. Er bestaat ook een grenswaarde voor de straling van mobiele telefoons.

Maar ook al respecteert het toestel de wettelijke normen, toch blijft het aangeraden om de gsm matig te gebruiken. Volgens sommige studies zou het kunnen dat er een verhoogd risico op hersenkanker is bij het intensieve gebruik van een mobiele telefoon. Daarom heeft het Internationale Agentschap voor Kankeronderzoek (in het Engels International Agency for Research on Cancer, IARC) radiogolven geklasseerd als ‘mogelijk kankerverwekkend bij mensen’. In de rubriek “Tips voor verstandig gebruik” leggen we uit wat u kan doen om de blootstelling aan gsm-straling te verlagen. Dit kan bijvoorbeeld door de manier waarop u uw gsm-toestel gebruikt, maar ook door het kopen van een toestel met een lage stralingswaarde (SAT-waarde). Vanaf 1 maart 2014 moeten verkopers de SAT-waarde afbeelden bij elke mobiele telefoon die ze verkopen, zowel in de winkel als op internet. Een bijzonder aandachtspunt is het gebruik van de gsm door kinderen.

Hoewel de normen de gebruikers beschermen tegen kortetermijneffecten, ervaren sommige mensen toch gezondheidsklachten bij het gebruik van mobiele telefoons of in de buurt van hoogspanningslijnen en elektrische apparaten. Dit fenomeen wordt beschreven in de rubriek “Elektromagnetische overgevoeligheid”.

In onze brochure “Mobiele telefoon en gezondheid” vindt u meer informatie over de gezondheidsrisico’s van mobiele telefoon.

Document