cover_mobiele_telefoon_FR

De gsm is nauwelijks meer weg te denken uit onze maatschappij. In de jaren ’90 kende de verspreiding van de mobiele telefonie een exponentiële groei. In 2009 waren er maar liefst 11 miljoen actieve mobiele abonnees in België. Elk jaar worden bijna 4 miljoen gsm’s verkocht. Ook bij jongeren is de mobiele telefoon alsmaar populairder geworden. Vandaag de dag heeft meer dan 90% van de jongeren tussen 10 en 17 jaar een gsm… Maar is intensief gsm-gebruik op lange termijn nu schadelijk voor de gezondheid of niet?

De brochure “Mobiele telefoon en gezondheid” legt uit wat “gsm-straling” is en aan welke normen gsm-toestellen moeten voldoen. Er worden ook enkele conclusies uit recent wetenschappelijk onderzoek over mogelijke gezondheidseffecten toegelicht.

In het algemeen zijn de wetenschappelijke conclusies geruststellend, al is het moeilijk om definitieve uitspraken te doen. Uit voorzorg adviseert de Hoge Gezondheidsraad de gsm voorzichtig te gebruiken om de blootstelling aan gsm-straling klein te houden. Hoe? In de brochure vindt u een aantal tips hiervoor.

De brochure kan besteld worden bij het call center van de federale overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, tel. 02/5249797. De brochure is beschikbaar in het Nederlands en het Frans. U kunt ze hier downloaden.