Wat is MPOX?  

MPOX is een virale infectie veroorzaakt door het MPOXvirus, dat huiduitslag en griepachtige symptomen veroorzaakt. De ziekte is meestal mild en geneest vanzelf binnen enkele weken. Mensen met een verzwakt immuunsysteem lopen een groter risico op een ernstige vorm van de ziekte.  

Risicogroepen 

De mensen met het hoogste risico op MPOX zijn mensen die frequent reizen naar getroffen gebieden en intieme relaties hebben met nieuwe/meerdere partners of die nauw fysieke huid op huidcontacten hebben met een geïnfecteerd persoon (bijvoorbeeld samen het bed delen). Voor specifieke reisadviezen met betrekking tot de betrokken landen raden we aan om de website van Buitenlandse Zaken te consulteren.  

Symptomen  

De meest voorkomende symptomen zijn:  

  • Huiduitslag of blaasjes, vooral op het gezicht, handen, voeten, ogen of genitaliën  
  • Koorts  
  • Hoofdpijn  
  • Spierpijn  
  • Gezwollen lymfeklieren  

Verspreiding  

MPOX verspreidt zich voornamelijk door:  

  • Direct contact (langdurig huid-op-huid of seksueel) met iemand met huidletsels. 
  • Contact met lichaamsvloeistoffen of slijmvliezen van een geïnfecteerde persoon. Bij geïnfecteerde patiënten vinden we vaak hoge concentraties virus in het speeksel en de anus, maar soms ook in het sperma. 
  • Verspreiding van speekseldruppeltjes. Dat is mogelijk, maar waarschijnlijk minder efficiënt. 
  • (In theorie) overdracht via besmette oppervlakken of linnengoed (zoals beddengoed of handdoeken). 

Het virus verspreidt zich het meest efficiënt via seksueel contact. Ook zoenen kan mogelijk een risico inhouden.  

Het is belangrijk te benadrukken dat er voor de nieuwe variant (Clade Ib) nog een aantal wetenschappelijke onzekerheden zijn over het ziekteverloop en de besmettelijkheid.   

Wat te doen bij symptomen?  

Als u symptomen ervaart of denkt dat u in contact bent geweest met een besmet persoon:  

  • Isoleer uzelf en blijf thuis 
  • Neem telefonisch contact op met uw (huis)arts.  Wanneer u contact opneemt met uw arts, zal er een medische evaluatie worden uitgevoerd. Indien nodig zal er een test worden afgenomen. Dit gebeurt door het nemen van uitstrijkjes van eventuele huidletsels. 

Wat te doen als ik mpox heb?  

  • Ga thuis in isolatie tot alle huidletsels zijn opgedroogd om te voorkomen dat u anderen besmet. Dit houdt in: 
  • Blijf thuis: Verlaat uw huis alleen voor essentiële zaken zoals doktersafspraken. Als u naar buiten moet, draag dan een chirurgisch mondmasker en bedek uw huidletsels, bijvoorbeeld met lange mouwen en een lange broek. 
  • Blijf in uw kamer: Wanneer u zich in huis beweegt of contact heeft met huisgenoten, draag dan altijd een chirurgisch masker. 
  • Gebruik uw eigen huishoudartikelen: Gebruik uitsluitend uw persoonlijke items zoals kleding, beddengoed, handdoeken en eetgerei. Deel deze nooit met andere huisgenoten om verspreiding te voorkomen. 
  • Vermijd lichamelijk (seksueel) contact: Onthoud u van elk fysiek contact totdat de huidletsels volledig zijn genezen en alle korstjes zijn afgevallen. Wees ervan bewust dat condooms alleen geen volledige bescherming bieden tegen mpox. 
  • Vermijd contact met dieren: Houd afstand van alle dieren, maar wees extra voorzichtig met knaagdieren zoals muizen, ratten, hamsters en cavia's, aangezien zij mogelijk vatbaar zijn voor de infectie. 
  • Breng contacten op de hoogte: Informeer iedereen met wie u in de afgelopen drie weken nauw contact heeft gehad. Hierdoor kunnen zij alert zijn op eventuele symptomen en indien nodig tijdig actie ondernemen. 

Deze maatregelen helpen de verspreiding van mpox te beperken en beschermen de gezondheid van anderen in uw omgeving. 

Vaccinatie 

Gezien de beperkte impact van de ziekte en het lage risico voor de algemene bevolking, is algemene vaccinatie niet aan de orde. Het is belangrijk op te merken dat Clade Ib een nieuwe variant is en dat de wetenschappelijke kennis hierover voortdurend evolueert. Er zijn geen aanwijzingen die doen vermoeden dat het huidig vaccin niet zou werken tegen de nieuwe variant. De NITAG-groep binnen de Hoge Gezondheidsraad buigt zich over de mogelijkheid van gerichte vaccinatie van specifieke risicogroepen rekening houdende met de wetenschappelijke inzichten en de voor- en nadelen. In geval van een lokale uitbraak in België is secundaire vaccinatie mogelijk dankzij een strategische vaccinvoorraad (onmiddellijke vaccinatie na een hoog risico contact).  

Voor bijkomende informatie verwijzen we ook graag naar de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde: https://www.itg.be/nl/mpox-faq