Sinds enkele decennia kent onze maatschappij een periode van versnelde transitie. Er zijn heel weinig domeinen waar er geen veranderingen plaatsgrijpen. Deze transities oefenen een aanzienlijke druk uit op de overheid : milieuveranderingen, culturele en technologische veranderingen, veranderingen van economische en demografische aard, destabilisatie van het gezin, evolutie van de arbeidsmarkt, globalisering, uitdagingen inzake duurzame ontwikkeling en evolutie van de bestuurswijzen.

De federale Staat kan niet anders dan te anticiperen op deze maatschappelijke transities, ze te sturen en te begeleiden daar het er vooral om gaat te vermijden dat er inefficiënte of ongepaste acties worden ondernomen, die niet stroken met de evolutie van de maatschappij.

Enerzijds moeten bij de uitwerking van het federale beleid, de transitiefenomenen van nabij worden bestudeerd en moeten de instrumenten geïdentificeerd worden om deze aan te pakken, om als hefboom op te treden en om de aanzet te geven tot deze noodzakelijk geworden verschuivingen.

Anderzijds moeten bij de uitvoering van dit beleid tal van belemmeringen of obstakels overwonnen worden.

De invoering van geïntegreerde en multisectoriële maatregelen blijft moeilijk te realiseren. De politieke antwoorden op de verschillende transitiefenomenen blijven versnipperd tot een enkel bevoegdheidsdomein. Er zijn al te weinig overlegstructuren voorhanden binnen de federale administratie of opgericht met de andere beleidsniveaus. Het creëren van samenhangen en het zoeken naar coherentie zijn dus een belangrijke uitdaging.

Het DG Leefmilieu zet zich actief in binnen het kader van de bestaande coördinatieprocessen en overlegstructuren en gaat door met de verwezenlijking van de prioritaire doelstellingen op middellange en lange termijn zoals :
- de transitie naar een koolstofarme maatschappij,
- een efficiënt hulpbronnengebruik,
- de erkenning van het belang van ecosysteemdiensten en –goederen en dus van de instandhouding van de biodiversiteit,
- de beheersing van de chemische risico’s,
- de verbanden tussen gezondheid en milieu.