Zoals aangekondigd op 15 juli (HTML), werd een dossieraanvraag ingediend door onze FOD volksgezondheid (de Nationale Plantenbeschermingsorganisatie (NPPO) in België) in samenwerking met de Koninklijke Munt van België, voor de uitgifte van een 2 EURO herdenkingsmuntstuk dat bestemd is voor de circulatie. Dit initiatief, gecoördineerd met FAO en het IPPC-secretariaat, kadert in het Internationale Jaar van de Plantengezondheid (2020).

                  Protecting plants, protecting life

Picture Emblem International year of plant health 2020

De doelstellingen van het Internationaal Jaar van de plantengezondheid zijn :

  • het benadrukken van het belang van de plantengezondheid voor de verbetering van de voedselveiligheid, de bescherming van het milieu en de biodiversiteit en de stimulering van de economische ontwikkeling ;
  • het genereren van meer wereldwijde samenwerking ter ondersteuning van het fytosanitaire beleid op alle niveaus, die aanzienlijk zal bijdragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties

We zijn verheugd vandaag aan te kondigen dat de Europese Commissie onlangs haar goedkeuring heeft gegeven voor deze herdenkingsmunt. De verspreiding in heel Europa van deze door België uitgegeven muntstukken zal het Internationaal Jaar van de Plantengezondheid nog meer in de kijker zetten in 2020.

Picture Mint International year of plant health 2020

Op nationaal niveau loopt de procedure verder : de Koninklijke Munt van België heeft een Koninklijk Besluit opgemaakt dat zijn interne procedure volgt. De munten zullen worden geslagen door de Koninklijke Nederlandse Munt, die in januari 2018 de openbare procedure voor de aanmunting en de verlening van exploitatierechten voor de productie van euromunten ten behoeve van de Koninklijke Belgische Munt heeft verkregen. In het eerste kwartaal van 2020 wordt in samenwerking met de Koninklijke Belgische Munt en de Koninklijke Nederlandse Munt, die in België actief is onder de naam ‘herdenkingsmunten.be’, een officiële muntpresentatie georganiseerd. 

Blijf op de hoogte voor verder nieuws op deze pagina!