18 november is de 10de Europese Antibioticadag. Voor deze gelegenheid lanceren de FOD Volksgezondheid en BAPCOC (Belgische Commissie voor de Coördinatie van het Antibioticumbeleid) een campagne om patiënten en gezondheidszorgbeoefenaars te sensibiliseren over het feit dat we nog te vaak en verkeerd antibiotica gebruiken in ons land.

 

Maggie De Block, minister van Sociale zaken en Volksgezondheid: “ Antibiotica zijn geen snoepjes: toch worden er nog steeds veel te veel geslikt. Infecties die we nu nog zonder problemen kunnen behandelen, zullen we in de toekomst niet meer kunnen behandelen als de artsen zoveel antibiotica blijven voorschrijven en de bevolking ze wil blijven slikken. Daarom is het belangrijk om de sensibiliseringscampagnes verder uit te voeren.

In België worden buiten het ziekenhuis momenteel nog 1000 antibiotica-behandelingen voorgeschreven per jaar per 1000 inwoners. Met alle gevolgen van dien: antibiotica veroorzaakt ongemakken en nevenwerkingen, maar bacteriën worden vooral resistent tegen antibiotica. Deze resistentie kan een groot probleem worden voor de volksgezondheid. Het is wetenschappelijk bewezen dat het verminderen van antibiotica leidt tot een daling van de resistentie. Daarom is het belangrijk om gezondheidszorgbeoefenaars en patiënten te blijven informeren over het goed gebruik van antibiotica.

De campagne draait rond het thema “antibiotica: gebruik ze goed en enkel als het moet”. Vanaf maandag 13/11 worden gedurende een week radiospots uitgezonden en verschijnen er advertenties in de krant “Metro”. Apothekers en artsen zijn ook bevoorrechte partners voor het verspreiden van deze boodschap. Zij ontvangen voor de grieppiek campagneaffiches en -folders voor hun patiënten. Tijdens de grieppiek komt er bovendien een actie in apotheken om ongebruikte antibiotica te verzamelen.

De FOD Volksgezondheid en BAPCOC lanceren deze winter voor het eerst ook een e-learning voor huisartsen om hen te helpen het gebruik van antibiotica veilig te doen dalen. Huisartsen krijgen in een tiental minuten een training in communicatievaardigheden en het gebruik van een nieuwe brochure. Deze brochure, gebaseerd op de laatste wetenschappelijke kennis, is bestemd voor de patiënt en legt onder andere het natuurlijk verloop van hoestklachten uit. Veel patiënten denken nog dat een hoest die langer dan een week aanhoudt, behandeld moet worden met antibiotica. Het doel is om de huisartsen te helpen om het juiste gebruik van antibiotica met hun patiënten te bespreken. Deze winter ontvangen elke maand alle huisartsen uit twee provincies een uitnodiging om aan de e-learning deel te nemen en gedrukte exemplaren van de brochure.

Het uiteindelijke doel van de FOD Volksgezondheid en BAPCOC is om het antibioticaverbruik terug te brengen naar 600 voorschriften per 1000 inwoners in 2020 en 400 in 2025 zodat antibiotica ook in de toekomst werkzaam zullen blijven.

 

Meer informatie : www.gebruikantibioticacorrect.be