Aspartaam: geen reden om Europese wetgeving aan te passen
Recente evaluaties van aspartaam door het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) en het Gezamenlijk Comité van Experten voor Additieven in Levensmiddelen (JECFA) van de WHO/FAO bevestigen dat er geen reden is om de huidige regelgeving aan te passen, meldt de FOD Volksgezondheid.
Hoewel het IARC aspartaam heeft geclassificeerd als “mogelijk kankerverwekkend voor de mens” (groep 2B), betekent deze classificatie niet dat er een bewezen risico bestaat bij de huidige blootstellingsniveaus. Het JECFA concludeert op zijn beurt dat aspartaam niet genotoxisch is en niet in verband wordt gebracht met schadelijke gezondheidseffecten en handhaaft de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) op 40 mg/kg lichaamsgewicht.
De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA), de enige instantie die bevoegd is om risicobeoordelingen te maken van levensmiddelenadditieven voor de Europese Unie, had deze ADI al in 2013 bevestigd en zet momenteel haar evaluaties van zoetstoffen voort.
De FOD Volksgezondheid, die de dossiers inzake het gebruik van additieven in voeding van nabij opvolgt, wijst erop dat het gebruik van aspartaam gereglementeerd blijft door de Europese Commissie en dat er momenteel geen wijzigingen aan de reglementering gepland zijn aangezien het EFSA advies van 2013 nog steeds geldig is.
Meer info: https://www.health.belgium.be/nl/news/aanavaarde-dagelijkse-inname-van-aspartaam