Op de Our Ocean Conferentie in Malta heeft België twee engagementen ter bescherming van de oceanen aangekondigd: een federaal afvalplan tegen marien zwerfvuil en de herziening van het marien ruimtelijk plan. Eerder heeft ons land deze engagementen al geuit tijdens de eerste internationale Oceanenconferentie in New York in juni. 

De Europese Unie en Malta organiseerden op 5 en 6 oktober de vierde editie van de Our Ocean conferentie. Our Ocean is het geesteskind van de Amerikaanse oud-minister voor Buitenlandse Zaken John Kerry en wil een platform zijn voor zowel staten, internationale organisaties, ngo’s als de privésector om op hoog niveau te praten over innovatieve oplossingen voor de vele gevaren waaraan de oceaan blootgesteld wordt en om concrete engagementen aan te kondigen. Dit jaar werd de conferentie ondersteund door de deelname van Koningin Noor van Jordanië, Prins Albert van Monaco, Prins Charles, Europees Commissaris voor Visserij en Leefmilieu Karmenu Vella en verschillende presidenten en ministers.

De thema’s die aan bod kwamen waren mariene vervuiling, mariene bescherming, veiligheid op zee, blauwe economie, duurzame visserij en klimaat.

De Europese Unie kondigde bijvoorbeeld de lancering van het online-kennisplatform WISE-Marine aan en investeringen o.a. in de strijd tegen mariene vervuiling en voor het ondersteunen van mariene beschermde gebieden. Ook België droeg zijn steentje bij en kondigde twee initiatieven aan die geleid worden door Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer: het federaal actieplan tegen marien zwerfvuil, dat eind 2017 aangenomen zal worden, en het proces voor de herziening van ons marien ruimtelijk plan, dat onder meer de targets van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen mee in rekening zal brengen.

Meer info: : https://ourocean2017.org/