België heeft het historische BBNJ-akkoord officieel geratificeerd tijdens de VN-Oceaanconferentie in Nice. Ons land bevestigt daarmee opnieuw zijn voortrekkersrol op het vlak van duurzaam oceaanbeleid.
De ratificatie vond plaats op een symbolisch moment: op de openingsdag van de derde VN-Oceaanconferentie in Nice (UNOC 2025), waar wereldleiders samenkomen om te bespreken hoe we de oceaan wereldwijd beter kunnen beschermen.
Het BBNJ-akkoord — voluit het Akkoord inzake het behoud en duurzaam gebruik van mariene biologische diversiteit in gebieden buiten nationale jurisdictie — heeft onder andere tot doel het zeeleven te beschermen in internationale wateren. Het akkoord treedt in werking zodra 60 landen het hebben geratificeerd. Tot nu toe hebben 49 landen, waaronder België, dat al gedaan.
Minister van Justitie en Noordzee Annelies Verlinden: "Met deze ratificatie bevestigt België opnieuw zijn engagement voor een gezonde oceaan. In onze eigen Noordzee tonen we dat mariene bescherming en economische activiteit hand in hand kunnen gaan. Maar de toekomst van onze oceaan vraagt om mondiale samenwerking. Daarom roepen we alle landen op om dit akkoord snel te ratificeren, zodat het in werking kan treden."
België als voortrekker
België neemt al jaren een leidende rol op in de internationale oceaandiplomatie. Ons land is stichtend lid van de Blue Leaders-alliantie, een groep landen die pleiten voor dringende actie in het licht van bedreigingen als klimaatverandering, overbevissing en vervuiling. België speelde bovendien een sleutelrol tijdens de onderhandelingen over het BBNJ-akkoord.
Ook op het vlak van mariene wetenschap staat België sterk. Ons land huisvest internationaal gerenommeerde mariene databanken, zoals het World Register of Marine Species, en staat wereldwijd op de vijfde plaats wat betreft het aantal mariene wetenschappers per capita.
Kandidaat voor het BBNJ-Secretariaat
België heeft zich ook kandidaat gesteld om het toekomstige BBNJ-Secretariaat in Brussel te huisvesten. Dankzij de sterke diplomatieke infrastructuur, de aanwezigheid van internationale instellingen en de toonaangevende wetenschappelijke expertise biedt Brussel hiervoor een uitstekende basis.
Willem van de Voorde, Belgisch speciaal gezant voor Klimaat en Milieu: "Brussel heeft het potentieel om het kloppend hart van de internationale oceaandiplomatie te worden. Onze stad is er klaar voor om het secretariaat te huisvesten en zo de wereldwijde uitvoering van het akkoord te coördineren."
Met deze ratificatie versterkt België zijn voortrekkersrol binnen de wereldwijde inspanningen om te bouwen aan een gezonde en veerkrachtige oceaan.