Zeventien surfclubs langs de Belgische kust ondernemen concreet actie om zwerfvuil aan te pakken. Ze bannen plastic rietjes en roerstaafjes, beperken individuele verpakkingen en tijdens evenementen gebruiken ze herbruikbare bekers. Door het aanbieden van kraantjeswater in herbruikbare drinkflessen tijdens zomerkampen, beperken de clubs het gebruik van plastic flesjes. Daarnaast worden er strandasbakjes aan zonnekloppers uitgedeeld en komen er rookvrije zones op het strand, om zo de peukenproblematiek te voorkomen. En er is de ‘Proper Strange Zak’, die mensen kunnen meenemen tijdens hun strandwandeling om daarin afval te verzamelen en terug af te geven aan de surfclub. Al die actiepunten werden verzameld op een houten bord dat in de clubs komt te hangen. Wanneer een club aan een actie voldoet, wordt dat aangeduid op het bord.

Elk jaar belandt er wereldwijd gemiddeld 8 miljoen ton plastic afval in zee, ofwel elke minuut een volle vrachtwagen afval. Tijdens de zomer neemt de vervuiling in onze zeeën toe. Afval dat niet aanspoelt, komt deels op de zeebodem terecht of wordt afgebroken tot microplastics.

De surfclubs worden elke dag geconfronteerd met zwerfvuil. Als ‘strijders’ van het eerste uur ruimen sommige clubs al twintig jaar hun strand op. In de lente doen ze dat naar jaarlijkse gewoonte allemaal samen, tijdens de grote strandschoonmaak ‘Eneco Clean Beach Cup’. Om het hele jaar door zwerfvuil en strandafval aan te pakken, werd het duurzaamheidslabel ‘Clean Beach Club’ in het leven geroepen. Want de clubs willen surfen op golven, niét op afval. Met de actiepunten pakken ze het probleem aan de bron aan.

Om het duurzaamheidslabel Clean Beach Club te krijgen moeten clubs minstens twee opruimacties per jaar organiseren, de peukenproblematiek aanpakken en vijf veranderingen doorvoeren richting minder plastic. Tijdens verschillende inspiratiesessies worden goede voorbeelden uitgewisseld en de clubs krijgen ook extra begeleiding. Thema’s als afval, energie, waterverbruik, regenwaterrecuperatie, ledverlichting, sensibilisering en zo meer komen aan bod.

De dienst Marien milieu van de FOD Volksgezondheid heeft deze campagne samen met de federatie Wind & Watersport Vlaanderen uitgewerkt in het kader van het federaal Actieplan Marien zwerfvuil. De aanpak van marien zwerfvuil moet gebeuren op alle vlakken: van preventie aan de bron, tot sensibilisering en controle op naleving van de wetgeving. Samenwerking is hierbij van doorslaggevend belang. Van lokaal tot internationaal niveau: de zee begint bij jezelf!