Deze week stelde onze FOD zijn nieuw educatief platform Planeet Biodiversiteit voor in twee Brusselse scholen, in aanwezigheid van mevrouw Zakia Khattabi, federaal minister van Leefmilieu, samen met Caroline Désir, minister van Onderwijs van de Franse gemeenschap.

De ministers namen deel aan de activiteiten die werden aangeboden aan leerlingen van een technische secundaire klas van het Koninklijk Atheneum Leonardo Da Vinci en een lagere klas van de Basisschool Pachecho, beide in Brussel. Voor de Franstalige leerlingen stond een les over landbouw en een touwtjesspel om het belang van de bodem beter te leren kennen op het programma. In de Nederlandstalige school leerden de leerlingen over de impact van overbevissing en tekenden ze samen met de minister Zakia Khattabi hun ‘ideale oceaan’.



Waarom dit educatieve platform?

Planeet Biodiversiteit wil jongeren laten nadenken over hun consumptiekeuzen, en hoe die keuzes de biodiversiteit – soms duizenden kilometers verderop – beïnvloeden. Het gratis platform biedt leerkrachten en animatoren kant-en-klare educatieve tools om het bewustzijn over het belang van biodiversiteit te vergroten. De website is gebaseerd op wetenschappelijk gevalideerde informatie.

De inhoud is afgestemd op de lesuren en bevat een praktisch dashboard voor gepersonaliseerde klasmonitoring. De educatieve tools zijn gericht op leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar (10-12 jaar) en de derde graad van de middelbare school (16-18 jaar).

Planeet Biodiversiteit biedt originele ideeën en activiteiten aan om biodiversiteit op een boeiende manier in de les te integreren.  Zo nodigen we leerkrachten en hun leerlingen uit om de oppervlakte van ontbossing te berekenen in de wiskundeles of de route te volgen die spaghetti bolognaise aflegt voordat het op ons bord belandt tijdens de les Nederlands.

Via een quiz met vragen over het dagelijkse leven ontdek je je totemdier en leer je meer over jouw consumptieprofiel en de impact op de biodiversiteit van onze planeet.

Focus op voeding 

Deze eerste module gaat over onze voeding. Binnen deze module worden thema’s zoals veeteelt, landbouwsystemen, ultra-bewerkte voedingsmiddelen en zeevruchten behandeld.
Intensieve landbouw en veeteelt, industriële processen, ultra-bewerkte voedingsmiddelen en overbevissing eisen hun tol van de natuur. Van de bron van het voedsel tot wijze van productie, verwerking en verpakking, al deze stadia kunnen schadelijke gevolgen hebben voor de biodiversiteit en... voor de mens. Omdat we voor onze gezondheid afhankelijk zijn van de natuur en van voedsel, is het noodzakelijk dat onze landbouw- en teeltmethoden gezond en duurzaam zijn. De staat van de biodiversiteit en onze gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden!

Wie zijn de initiatiefnemers van Planeet Biodiversiteit?

Planeet Biodiversiteit is een initiatief van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, in samenwerking met WWF-België en GoodPlanet Belgium. Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en de KU Leuven hebben ook bijgedragen aan het project.

Meer informatie via https://planeetbiodiversiteit.be

De brochure en poster kunnen gratis gedownload of besteld.
Onze geanimeerde video (ook beschikbaar met ondertitels) kan je via YouTube bekijken.