Van 11 tot 22 november wordt in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan, de klimaattop gehouden met als centraal thema klimaatfinanciering voor ontwikkelingslanden. De Belgische delegatie bestaat uit experten van de FOD Volksgezondheid, waaronder specialisten op het gebied van klimaat, maar ook in biodiversiteit, de oceaan en volksgezondheid. 

Tijdens COP28, de vorige klimaattop in Dubai, werden duidelijke doelstellingen vastgesteld voor de energietransitie en maatregelen opgetekend om ons aan te passen aan  klimaatverandering.  

De prioriteiten in Bakoe zijn: 

  • de financieringsstrategieën voor het nieuwe klimaatbeleid vastleggen;
  • ​de hoeveelheid financiering die nodig zal zijn na 2025 bepalen;
  • Het beleid rond enerzijds het beperken van de impact van klimaatverandering en anderzijds de aanpassingen aan de gevolgen ervan, bevorderen.  

Afgevaardigden van ongeveer 200 landen komen samen tijdens de COP29 om te bespreken hoe de doelen van klimaatneutraliteit kunnen worden afgestemd op die voor het behoud van biodiversiteit en duurzaam beheer van natuurlijke hulpbronnen. 

Oceaan 

Op 12 november organiseerde de dienst Marien Milieu van de FOD een side-event over de verbindingen tussen het internationale klimaat-, biodiversiteits- en oceaanbeleid. Het event kadert in de Belgische campagne om het Secretariaat van het BBNJ-akkoord (biodiversiteit buiten nationale jurisdictie) naar Brussel te halen. Tijdens het event werd ook het Belgische pilootproject rond oesterrifherstel in de Noordzee voorgesteld.

Gezondheid 

Tijdens een side-event, georganiseerd door Health Care Without Harm op 14 november, zal het NEHAP-Secretariaat, samengesteld uit experten van de FOD, de resultaten van een nationale studie over de CO₂-uitstoot van de Belgische gezondheidszorgsector toelichten. Deze analyse is een eerste stap richting koolstofneutraliteit van de sector en sluit aan bij het engagement van België op COP26.  

Biodiversiteit 

Biodiversiteit en klimaatverandering zijn inherent aan elkaar gelinkt. Na de succesvolle onderhandelingen over biodiversiteit en klimaat tijdens COP16 voor Biodiversiteit, moet dit verband een prioriteit blijven bij de implementatie van klimaatovereenkomsten. In Bakoe zullen thema's als de beperking van en aanpassing aan de klimaatverandering ook vanuit dit perspectief worden besproken. Op 21 november zal tijdens een themadag specifiek worden ingegaan op de onderlinge relaties tussen biodiversiteit en klimaat. Brazilië, dat het gastland zal zijn van de volgende klimaattop, heeft al de ambitie uitgesproken om van COP30 de ‘COP van de natuur’ te maken.



© UN Climate Change - Kamran Guliyev

Voor meer info over COP29: https://klimaat.be/news/2024/startschot-voor-jaarlijkse-vn-klimaatconferentie-cop29