De binnenlucht is vaak meer vervuild dan de buitenlucht. De binnenlucht kan namelijk heel wat fijn stof, virussen, bacteriën… bevatten. En dat kan gevolgen hebben op onze gezondheid: allergieën, hoofdpijn, concentratieproblemen, irritatie van de ogen en mogelijks ook astma, longkanker en hart- en vaatziekten. In België richt de wetgeving zich op het verbeteren van de binnenluchtkwaliteit in gesloten publieke plaasten om de gezondheid van de bevolking te beschermen. Deze verbetering vertaalt zich onder andere in het systematisch gebruik van CO2-meters, in de eerste instantie op vrijwillige basis.
WAAROM CO2-mEtErs?
CO2 is geen polluent. Het is wel eenvoudig te meten en is een goede indicator van binnenluchtkwaliteit in gesloten ruimtes die toegankelijk zijn voor het publiek. Mensen ademen namelijk CO2 uit. Deze lucht bevat aerosolen die besmet kunnen zijn. Die vervuiling van menselijke oorsprong voegt zich toe aan de polluenten die al aanwezig zijn in de lucht (door de activiteiten, de infrastructuur…). Als de CO2-concentratie te hoog is, dan betekent dit dat de ventilatie van de ruimte niet optimaal is en dat de lucht onvoldoende ververst wordt. Een CO2-meter helpt bijgevolg de binnenluchtkwaliteit te meten.
- Meer info over CO2-meters
Een vrijwillige fase tot 2027
De uitbaters van gesloten publieke plaatsen (met andere woorden, ruimtes die afgesloten zijn door muren en plafonds en die regelmatig door het publiek bezocht worden) zullen verplichtingen moeten naleven in het kader van de wet van 6 november 2022 betreffende de verbetering van de binnenluchtkwaliteit. Een aanpassing van deze wetgeving is recent gepubliceerd. In oktober 2024 gaat een fase van vrijwillige deelname van start. Vanaf 2027 zullen er ook verplichtende maatregelen worden doorgevoerd. Deze zullen geleidelijk worden ingevoerd. De uitbaters kunnen dus al stappen zetten om de binnenluchtkwaliteit te verbeteren en dus om de gezondheid van hun publiek en personeel te beschermen:
- Een luchtkwaliteitsmeter installeren (een CO2-meter);
- Een risicoanalyse uitwerken die de bronnen van vervuiling en de staat van de binnenluchtkwaliteit van hun plek evalueert;
- Een actieplan uitwerken op korte, middellange en lange termijn om de binnenluchtkwaliteit te verbeteren in functie van de resultaten van de risicoanalyse.
Het koninklijk besluit (KB) van 12 mei 2024, dat zopas in Belgisch Staatsblad is verschenen, geeft meer uitleg over de naleving van deze maatregelen. Eens ze in alle betrokken plekken zijn toegepast, zullen er andere maatregelen ingevoerd worden, zoals een systeem van certificaten en labels in gesloten publieke plaatsen.
-
Meer info over het juridisch kader
Geen werk zonder tools
Om de uitbaters te ondersteunen en te begeleiden in dit proces, stelt de FOD Volksgezondheid een aantal tools ter beschikking.
- Een praktische gids die informatie geeft over de keuze en het onderhoud van een CO2-meter en die al gepubliceerd is op de website van de FOD
Andere tools worden ook voorzien door de FOD over hetzelfde thema:
- Een toepassing "Risicoanalyse en Actieplan" die de uitbaters zal ondersteunen bij het uitvoeren van hun risicoanalyse en het opstellen van het actieplan dat hieruit voortvloeit. Deze toepassing en de bijhorende handleiding zullen eind van dit jaar beschikbaar zijn.
- Een lijst van luchtzuiveringssystemen die erkend zijn door de FOD omwille van hun doeltreffendheid tegen virussen in aerosol en hun onschadelijkheid. Naast deze lijst van systemen en hun kenmerken, zal ook een praktische gids gepubliceerd worden die de gebruikers zal helpen om een luchtzuiveringssysteem te kiezen dat geschikt is voor hun situatie en het niveau van binnenluchtkwaliteit die ze willen bereiken. Elk erkend systeem zal een label krijgen om aan te geven dat het de erkenningsprocedure beantwoordt. Deze tools zullen tijdens de zomer beschikbaar zijn.
- Meer info over de luchtzuiveringssystemen
Als u meer wilt weten over de binnenluchtkwaliteit, klik hier!