Net als vorige zomer gebruikt de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu de Federal Truck voor een campagne rond de bescherming van onze Noordzee en de problematiek van marien zwerfvuil. De Federal Truck is een volledig ingerichte vrachtwagen waarmee de federale overheid de burger wil ontmoeten en informeren.

In de week van 10 juli en de week van 21 augustus zal de FOD vakantiegangers op verschillende plaatsen aan de kust informeren en sensibiliseren. In de truck worden brochures, posters en filmpjes getoond en kunnen de bezoekers:

  • alles leren over de Noordzee en haar rijke biodiversiteit;
  • gevaarlijke dieren aan zee leren kennen;
  • afval uit de zee halen via een interactief spel op een groot scherm;
  • ontdekken wat er in een voeldoos zit;
  • deelnemen aan een quiz en kans maken op toegangskaarten voor het waterdoecentrum Hidrodoe of Healthy Seas sokken gemaakt van gerecycleerde visnetten;
  • in de fotocabine een gepersonaliseerde postkaart laten maken om als souvenir mee te nemen.

Elke dag vindt er ook een strandopruiming plaats (van 14 tot 15u) om bezoekers in de kustgemeentes bewust te maken van de problematiek omtrent marien zwerfvuil.

De truck komt op deze plaatsen en data langs, telkens van 11 tot 17u op de dijk:

10/07 Nieuwpoort

21/08 Zeebrugge

11/07 Middelkerke

22/08 Bredene

12/07 Sint-Idesbald

23/08 Blankenberge

13/07 Oostende

24/08 Oostduinkerke

14/07 Wenduine

25/08 Koksijde

 

Staatssecretaris voor Noordzee Philippe De Backer: “De Federal Truck zal de kustgangers sensibiliseren over afval op het strand en in de Noordzee. De Truck werd in 2016 ingericht om geïnteresseerden op een interactieve manier te informeren over onze Noordzee. Nieuw is dat er dit jaar telkens een strandopruimingsactie gekoppeld wordt aan het bezoek van de Truck in de verschillende kustgemeentes. Elk stuk plastic of elke peuk dat niet opgeruimd wordt, komt immers ooit in het water en in onze Noordzee terecht. Alleen door allemaal een duit in het zakje te doen, kunnen we de afvalproblematiek op zee verkleinen.”

Volg de Federal Truck op Facebook: https://www.facebook.com/FederalTruck.be/

Meer info:  Beschrijving Federal Truck Noordzee