Iedereen heeft ze wel al op straat of in de berm zien liggen: mondmaskers. Die belanden via de wind, beekjes en rivieren al snel in zee. Daar kunnen ze 450 jaar aanwezig blijven. Bovendien vormen ze een gevaar voor dieren die de maskers als voedsel aanzien of erin verstrikt geraken. De Dienst Marien Milieu van de FOD Volksgezondheid doet daarom opnieuw een oproep: verlies je mondmasker niet, waar je ook bent!
 

De affiches van de campagne ‘De zee begint bij jezelf’ zijn onder andere te zien in de stations van Oostende, Knokke en Blankenberge. 
 
Gevolgen voor het zeeleven
 
De mondmaskers komen nog eens bij de gemiddeld 8 miljoen ton plastic afval dat onze oceaan jaarlijks vervuilt. Het kan tot 450 jaar duren vooraleer ze afbreken in het milieu, en dan nog verdwijnen de kleine plastic fragmenten nooit helemaal.
 
Mondmaskers lijken onder water te drijven zoals kwallen, waardoor ze als voedsel worden aanzien door zeedieren. Hun maag is hiermee meteen gevuld, zonder enige voedingswaarde. Daardoor vertonen ze uitputtingsverschijnselen. Dieren kunnen er ook in verstrikt geraken. Uiteindelijk kunnen microdeeltjes van mondmaskers op ons bord terechtkomen.
 
Tips voor minder afval in zee
 
Gebruikte wegwerpmondmaskers horen thuis in de restafvalzak, aangezien ze plastic bevatten.
Meer tips om de zee en haar bewoners te beschermen? Neem dan een kijkje op www.dezeebegintbijjezelf.be. Je vindt er inspiratie om afval te vermijden en te beperken.
 
Download de affiches in pdf-formaat