Beleidsmakers, vertegenwoordigers van de industrie en hun verenigingen, het maatschappelijk middenveld, jongeren en de academische wereld kwamen op 16 mei 2024 samen om na te denken over de overgang naar een duurzamere en meer circulaire textielsector. Tijdens het high-level event "Threads of Change: Systemic Transformation of the Textile Sector", georganiseerd door het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) en het Belgische voorzitterschap van de Raad van de EU, werden inzichten gedeeld vanuit de hele textielwaardeketen over de systemische verandering die nodig is om de ecologische voetafdruk van de sector aan te pakken.


 
"Goedkope wegwerpkleding heeft de wereld overgenomen en het is duidelijk dat we verslaafd zijn geraakt aan fast fashion. Kledij die in het Noorden wordt weggegooid, komt terecht in rivieren, oceanen en enkele van de armste gemeenschappen in het Zuiden. Deze wegwerpmodellen verergeren de drievoudige planetaire crisis - de crisis van klimaatverandering, verlies van natuur en biodiversiteit, en vervuiling en afval - en daarom moeten we deze uitdaging frontaal aanpakken en een meer circulaire, duurzame textielsector creëren die in ieders behoeften voorziet," legde Inger Andersen, uitvoerend directeur van UNEP, uit in haar openingstoespraak.
 
"Wat we nodig hebben, is niets minder dan een paradigmaverschuiving naar een circulaire en rechtvaardige textielsector",
benadrukte de Belgische minister van Klimaat, Leefmilieu, Duurzame Ontwikkeling en Green Deal. "Duurzame en circulaire textielproductie is een vaak vergeten maar cruciale bouwsteen van een economie die in harmonie is met zowel mensen als de planeet, waarbij niemand achterblijft."
 
De textielsector creëert bestaansmiddelen en kansen voor miljoenen werknemers, genereert 1,5 biljoen dollar aan inkomsten en levert producten die essentieel zijn voor het welzijn van de mens. Tegelijkertijd kampt de sector met uitdagingen zoals de negatieve impact op vrouwen, kwetsbare werknemers, kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) en het milieu. De sector is gebouwd op een model van overconsumptie en overproductie. Jaarlijks:

  • is de sector verantwoordelijk voor de uitstoot van 2-8% van alle broeikasgassen wereldwijd
  • verbruikt de sector het equivalent van 86 miljoen olympische zwembaden aan natuurlijke waterbronnen
  • is de sector verantwoordelijk voor 9% van de microplasticvervuiling in onze oceanen, en ook voor het gebruik van gevaarlijke chemicaliën en grondstoffen.

Beleidsprioriteiten en -behoeften
 
Het evenement had als doel om inzichten uit de gehele waardeketen, van zowel consumenten als producenten, te delen over de noodzakelijke stappen naar een duurzame en circulaire textielsector.
 
Een panel van experten, bestaande uit vertegenwoordigers van de lidstaten, de industrie en kmo's, besprak de beleidsprioriteiten en -behoeften op zowel Europees als mondiaal niveau. De focus lag op de impact van productie stroomopwaarts en het veranderen van overconsumptiepatronen, met aandacht voor de bestaansmiddelen van degenen die betrokken zijn bij de wereldwijde waardeketen.


 
Wereldwijde samenhang in beleid
 
Tijdens het evenement werd benadrukt dat het aanpakken van de uitdagingen binnen de textielwaardeketen een systemische benadering vereist. Het belang van de sector in het kader van multilaterale milieuovereenkomsten, zoals het Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework en het Global Framework on Chemicals, werd onderstreept.
 
De EU is momenteel koploper op het gebied van duurzaam textielbeleid en wetgevingsvoorstellen die, zodra ingevoerd, aanzienlijke gevolgen zullen hebben voor productielanden, vooral ontwikkelingslanden. De EU-strategie voor duurzaam en circulair textiel roept op om tegen 2030 alle textielproducten die op de EU-markt worden gebracht op een duurzame en circulaire manier te ontwerpen, produceren, gebruiken en hergebruiken.
 
Het evenement benadrukte het cruciale belang van wereldwijde samenwerking. Gezien de complexiteit van de sector is er behoefte aan een ongekend niveau van beleidssamenhang en -coördinatie tussen landen en tussen belanghebbenden.  Een jeugdforum over duurzame modeconsumptie sloot het evenement af, waarbij de deelnemers hun stem lieten horen als krachtige consumenten die verandering eisen en sociale waarden herdefiniëren.


Meer informatie: