Met de winter voor de deur lanceert onze dienst Klimaatverandering een campagne rond EnergyWatchers, een website over bewust energieverbruik. Met maar liefst 130 praktische tips kan je je verbruik en dus je energiefactuur verlagen. Ook onze planeet vaart daar wel bij, want de eenvoudige acties van EnergyWatchers hebben een positief effect op het milieu en het klimaat.
Alle beetjes helpen om energie te besparen
In het kader van deze campagne vind je de komende maanden talrijke energiebesparende tips van EnergyWatchers op Instagram, Facebook, Snapchat en Youtube. Zet je je al in om minder energie te verbruiken? Dan moedigt de campagne je aan om zo verder te doen. Van korter douchen tot je dak isoleren, van minder eten weggooien tot tweedehandskleding kopen: alle beetjes helpen!
De tips op EnergyWatchers zijn verdeeld over 5 domeinen:
- Groene energie
- De productie van hernieuwbare (‘groene’) stroom, bijv. via windmolens of zonnepanelen, brengt (bijna) geen uitstoot van broeikasgassen met zich mee. Groene stroom verbruiken heeft dus een grote impact op je persoonlijke CO₂-uitstoot.
- Woning
- Je (huur)woning verwarmen, verlichten of warm water gebruiken heeft een impact op het klimaat. Door bijv. je dak en muren goed te isoleren, en energiebewust te verwarmen en te verlichten, kan je je uitstoot beperken én geld besparen.
- Elektro
- Huishoudtoestellen, denk aan een koelkast, wasmachine of vaatwasser, verbruiken veel energie. Je kan je verbruik en CO₂-uitstoot verminderen door energiezuinige toestellen te kopen en deze slim te gebruiken.
- Verplaatsingen
- Transport is verantwoordelijk voor een groot deel van de uitstoot van broeikasgassen. Ga zoveel mogelijk te voet of met de fiets om je impact te verlagen. Ga je toch voor een auto? Gebruik dan onze CO₂-gids om een zuinige wagen te kiezen.
- Consumptie
- Onze manier van leven leidt tot heel wat (verborgen) CO₂-uitstoot. Onze laptops en smartphones moeten geproduceerd en getransporteerd worden voor we ze in onze handen hebben. Dat geldt ook voor onze voeding en kleding (zie verder). Door de juiste keuzes te maken qua aankoop en verbruik, beperk je je impact op het klimaat.
Elke categorie biedt verschillende soorten tips: gedragstips, aankooptips, milieutips, tips in verband met premies en informatieve tips. Voor elke tip kan je zien hoeveel impact die heeft op het milieu, en hoeveel geld die je eventueel kost. Zo kan je, in functie van je eigen middelen en mogelijkheden, een keuze maken en in actie schieten!
Nieuwe rubrieken rond voeding en kleding
Ter gelegenheid van de campagne lanceren we op EnergyWatchers, onder de categorie ‘consumptie’, twee nieuwe rubrieken: voeding en kleding. Je vindt er heel wat extra tips om klimaatvriendelijke gewoontes aan te nemen.
Volgens het VN-Klimaatpanel IPCC bedraagt de broeikasgasuitstoot van onze voeding (teelt, productie, transport, bewaring en bereiding) maar liefst 21 tot 37% van de wereldwijde uitstoot. Met een nieuwe reeks handige tips kan je het energieverbruik en de CO₂-uitstoot van je voeding doen dalen: ga voor lokale en seizoensgebonden producten, koop zo weinig mogelijk onnodige verpakkingen, bewaar je eten op een energiezuinige manier …
Ook de mode-industrie heeft een grote impact op het milieu en het klimaat: deze sector is verantwoordelijk voor maar liefst 2 tot 10% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Dat is meer dan het internationaal luchtverkeer en de scheepvaart samen. Tussen 2000 en 2014 is de wereldwijde kledingproductie verdubbeld, vooral door de opkomst van ‘fast fashion’ (goedkope kleding van lagere kwaliteit). Toch kan je zelf de handen uit de (tweedehands) mouwen steken om de impact van je kleding te verkleinen: koop minder kleding, gebruik kleding langer, was milieuvriendelijk, geef je ‘oude’ kleding een tweede leven …
De campagne loopt nog tot eind januari 2025. Volg EnergyWatchers via onze kanalen en deel onze tips!