Sinds 2012 moeten alle autobanden die verkocht worden op de Europese markt een etiket dragen dat de energie-efficiëntie, de grip van de banden op een nat wegdek en het geluid van de banden aangeeft.

Om de naleving van deze wetgeving te controleren, nam België deel aan een Europees samenwerkingsproject voor de controle van bandenlabels, samen met 14 andere Europese landen. Tussen 2016 en 2018 heeft de inspectiedienst van de FOD Volksgezondheid honderden autobandenetiketten in Belgische winkels en in onlinewinkels gecontroleerd. Voor de overgrote meerderheid van de gecontroleerde autobanden was de etikettering conform de wet. Enkele webwinkels hadden geen informatie van het bandenlabel bij aanbiedingen van hun producten geplaatst en enkele verkopers deelden deze informatie niet mee via de factuur. Dit is nochtans verplicht.

De Belgische inspecteurs en die van de andere landen namen ook stalen van de autobanden voor testen in een laboratorium. Voor de meeste autobanden hebben deze testen de waarden op het bandenetiket bevestigd.

Meer info: