De Europese Unie heeft de invoering van de ontbossingsverordening (EUDR) met een jaar uitgesteld, tot 30 december 2025. Dankzij dit extra jaar krijgen bedrijven meer tijd om zich voor te bereiden op de nieuwe verplichtingen. Om Belgische bedrijven hierbij te ondersteunen, organiseert de FOD Volksgezondheid vijf informatiesessies, verspreid over 2024 en 2025. 

Extra voorbereidingstijd voor bedrijven   

De nieuwe regels willen om ontbossing voorkomen door de verkoop in de EU van producten afkomstig van ontbost land te verbieden. Dit geldt voor producten zoals rubber, hout, cacao, koffie, rundvlees, palmolie en soja. Bedrijven in de hele toeleveringsketen krijgen een extra jaar om aan de eisen van de verordening te voldoen. 

De nieuwe deadlines zijn: 

  • 30 december 2025 voor grote en middelgrote bedrijven, en voor micro- en kleine bedrijven die onder de EUTR vallen. 
  • 30 juni 2026 voor micro- en kleine bedrijven die op 31 december 2020 als zodanig werden gecategoriseerd. 

Deze extra overgangsperiode moet bedrijven in staat stellen zich volledig voor te bereiden op de verplichtingen, met name op het gebied van due diligence en informatie-uitwisseling binnen de waardeketen. Opmerkelijk is dat er geen “risicoloze” categorieën zullen worden geïntroduceerd. 

Informatiesessies ter ondersteuning van bedrijven 

Om de betrokken sectoren te ondersteunen, heeft de FOD Volksgezondheid verschillende informatiesessies georganiseerd waarin onderwerpen zoals zorgvuldigheidseisen, het informatiesysteem en douaneprocedures worden besproken. Tijdens deze sessies deelden operatoren ook hun praktische ervaring met de implementatie van de EUDR en hun aanpak om ontbossing tegen te gaan. 

Deelnemers konden praktische vragen stellen over onder andere controles, geolocatie en informatie-uitwisseling. De laatste sessie van deze reeks, gericht op de houtsector, vindt plaats op 30 januari 2025. Inschrijven kan via dit formulier.  

                     

Een gezamenlijke inspanning 

Om de ambitieuze maar essentiële doelstelling van de EUDR - behoud van bossen, bestrijding van klimaatverandering en tegengaan van biodiversiteitsverlies - te bereiken, is nauwe samenwerking tussen bedrijven, boeren en overheden nodig. 

Meer informatie 

  • Presentaties van eerdere EUDR-informatiebijeenkomsten vindt u hier
  • Voor vragen kunt u terecht bij onze helpdesk via www.helpdeskdppc.be