Twee producten met het EU Ecolabel halen de top vijf van meest efficiënte afwasmiddelen. Vanaf deze week zet een nieuwe campagne van de FOD alle voordelen van het EU Ecolabel in de verf.

Twee producten met het EU Ecolabel in top vijf afwasproducten

Het belangrijkste criterium om voor een product te kiezen, is voor heel wat consumenten de kwaliteit. Het EU Ecolabel maakt in dat opzicht een goede beurt. Om de kwaliteit van producten met het EU Ecolabel te verzekeren, voorzag de FOD Volksgezondheid in een kwaliteitsstudie over afwasproducten. Aan de hand van een grote berg vuile vaat en een timer voerde een onafhankelijk labo een steekproef uit. Meer dan 15 afwasproducten van verschillende merken ondergingen de test: een mix van reguliere producten, huismerken en andere ecologische labels. Uit het resultaat bleek dat afwasproducten met het EU Ecolabel minstens even goed scoren als producten van andere merken. Meer nog: twee producten met het EU Ecolabel prijken in de top vijf. Een mooi bewijs van hun doeltreffendheid.

Grafiek: Rangschikking handafwasmiddelen op basis van kwaliteit (aantal propere borden per dosering).

Strenge criteria, strikte opvolging

Het EU Ecolabel maakt kiezen voor kwaliteitsvolle, gezonde en milieuvriendelijke producten gemakkelijk. De voorwaarden om het label te behalen én behouden zijn strikt en bekijken de volledige levenscyclus van producten: van grondstoffen over productiewijze tot afval. Door de aankoop van EU Ecolabel- producten draagt de consument bij aan de bescherming van milieu en gezondheid. Zo zijn microplastics uit den boze in alle cosmetica en schoonmaakproducten en mogen zepen, shampoos en luiers voor kinderen geen parfums bevatten.

EU Ecolabel-producten ondergaan regelmatig een strenge en onafhankelijke controle:

·         Een eerste volledige controle gebeurt bij de aanvraag van het label.

·         Licentiehouders van het EU Ecolabel ondergaan regelmatig controles door de milieu-inspectie.

·         Om de 6-tal jaar verstrengen de criteria en moeten alle producten het label opnieuw aanvragen. Zij doorlopen dan opnieuw de volledige controlecyclus.

·         Als extra controle laat de FOD Volksgezondheid vergelijkende kwaliteitsstudies uitvoeren. De kwaliteitsstudie naar afwasmiddelen is hier een voorbeeld van.

Nieuwe campagne EU Ecolabel start deze week

De FOD Volksgezondheid is trots op het succes van producten met het EU Ecolabel. Vanaf 21 oktober illustreert een gloednieuwe campagne alle voordelen van de producten. In de deelnemende supermarkten (Delhaize, Carrefour, Kruidvat en Brico) ontdekken klanten affiches, filmpjes en radiospots met het EU Ecolabel. Kortingsbonnen moedigen de aankoop van de milieuvriendelijke producten aan en er loopt een wedstrijd via facebook.

www.ecolabel.be (campagnebeelden: www.ecolabel.be/nl/promotie/promotiemateriaal)

http://facebook.com/ecolabel.be