De FOD Volksgezondheid voert vanaf 17 november een affichecampagne in de buurt van voedingswinkels en supermarkten ter promotie van het Europees Ecolabel. Het EU Ecolabel is het officiële milieulabel van de Europese Unie en geeft consumenten de zekerheid om kwaliteitsvolle en milieuvriendelijke producten te herkennen: van schoonmaak- en wasmiddelen, papier, schoenen, zepen en douchegels... tot hotels. Het milieulabel met intussen al meer dan 75.000 producten en diensten is erkend in heel Europa.


 
Strenge criteria

Het EU Ecolabel voert al jaren strijd tegen greenwashing. Er is een wildgroei aan milieulabels, maar het EU Ecolabel onderscheidt zich door naar de volledige cyclus van een product te kijken, vanaf het winnen en de selectie van de grondstoffen, via het productieproces, tot het moment waarop het product als afval wordt weggegooid.
 
Producten die het EU Ecolabel dragen, zijn milieuvriendelijker, betrouwbaar, kwalitatief én zachter voor uw gezondheid en kregen het label pas na erg strenge selectiecriteria. Een voorbeeld? Het EU Ecolabel gaat verder dan de wettelijk eisen voor cosmetica en verbiedt stoffen met een mogelijk hormoonverstorende werking, zoals triclosan en parabenen. Zepen, shampoos en luiers voor kinderen mogen geen parfums bevatten, om allergische reacties uit te sluiten.
 
Om de kwaliteit van het label te verzekeren en in te spelen op de laatste innovaties, worden de criteria regelmatig herzien. Ook met de doeltreffendheid wordt rekening gehouden.
 
Waar vindt u de EU Ecolabel producten?

De EU Ecolabel producten zijn eenvoudig te herkennen aan het logo met de bloem en de sterren. U vindt ze ook in uw supermarkt.
 
Meer informatie?

www.ecolabel.be
facebook.com/ecolabel.be