De registratie voor orgaandonatie en ander menselijk lichaamsmateriaal nu eenvoudiger!

 

De FOD Volksgezondheid en het FAGG lanceren hun nieuwe informatiecampagne Beldonor over donatie van organen en ander menselijk lichaamsmateriaal. Vanaf nu kunnen burgers zich met slechts een paar muisklikken registreren als orgaandonor en/of als donor van ander menselijk lichaamsmateriaal. De registratie is nu nog eenvoudiger en dat kan levens redden.

 

Veel mensen krijgen vroeg of laat te maken met donatie van organen en/of ander menselijk lichaamsmateriaal: iemand die ziek is en wacht op een orgaan of ander lichaamsmateriaal of iemand die plots is overleden en dankzij donatie van organen, cellen en/of weefsels andere levens heeft kunnen redden. De procedures om zich als donor te registreren, zijn nog niet genoeg gekend. Met de nieuwe informatiecampagne Beldonor willen de FOD Volksgezondheid en het FAGG de eenvoudige registratie voor orgaandonatie en ander menselijk lichaamsmateriaal onder de aandacht brengen.
 
Het kan in één vingerklik gedaan zijn
De nieuwe campagne bestaat uit affiches en brochures die zijn verspreid bij gemeenten, apotheken en huisartsen. Er worden ook videoboodschappen gelanceerd via sociale media zoals Facebook, YouTube, TikTok en Instagram. De video’s tonen beelden van jonge, gezonde mensen die plezier maken terwijl ze een fysieke activiteit uitoefenen: plots kan alles veranderen en staat hun leven stil. De campagne zet ook in de kijker dat de burger zich snel op zijn/haar computer kan aanmelden om te verklaren dat hij/zij is bereid zijn/haar organen en/of menselijk lichaamsmateriaal af te staan.

Klikvoororgaandonatie.be 
In het verleden kon de burger zijn/haar donatiekeuze alleen registreren via de dienst burgerzaken van zijn/haar gemeente. Vandaag is het ook mogelijk om ze online te registreren via de website klikvoororgaandonatie.be (die linkt naar het officiële portaal MijnGezondheid.be) of via huisartsen. De bedoeling is om de stappen om een keuze kenbaar te maken zoveel mogelijk te vereenvoudigen. De site geeft burgers ook alle nodige informatie over de verschillende soorten donaties in België: de donatie van organen, cellen en/of weefsels voor transplantatie; de donatie van cellen en weefsels voor wetenschappelijk onderzoek; de donatie van cellen en weefsels voor de ontwikkeling van innoverende therapieën.

Donatie van cellen en weefsels
Cel- en weefseldonatie zijn minder bekend bij het grote publiek, maar zijn even belangrijk als orgaandonatie en hebben dezelfde therapeutische doelen: levens redden en/of de gezondheid van patiënten verbeteren. Via klikvoororgaandonatie.be kunnen burgers nu voor elke soort donatie een aparte keuze maken. De campagne wil burgers ook aanmoedigen om over donatie te praten met hun naasten of met hun huisarts.
 
Een groeiende medische behoefte
De nieuwe campagne Beldonor is één van de vele acties van de FOD Volksgezondheid en het FAGG om de dagelijkse inspanningen te ondersteunen van professionelen uit de transplantatiewereld, verenigingen van donorfamilies en verenigingen van transplantatiepatiënten.
Deze acties hebben twee doelen: ervoor zorgen dat de altijd grotere behoefte aan orgaandonatie en donatie van ander menselijk lichaamsmateriaal in België wordt ingevuld en het sterftecijfer van patiënten die al te lang op de wachtlijst staan zoveel mogelijk verminderen.

Burgers kunnen informatie over orgaandonatie vinden op de website van Beldonor en informatie over de donatie van menselijk lichaamsmateriaal op de website van het FAGG.

Het campagnemateriaal bestaat in 3 drie talen:

 
Door te klikken op onderstaande afbeeldingen kan je de 5 affiches en de folder downloaden: