Landen rond de Noordoost-Atlantische Oceaan en de Europese Unie hebben samen een actieplan aangenomen om de achteruitgang van zeevogels in het gebied – waartoe ook de Noordzee behoort – tegen te gaan.
Deze actie volgt op het OSPAR-kwaliteitsstatusrapport 2023 (QSR), dat liet zien dat zeevogels het nog steeds moeilijk hebben door de effecten van klimaatverandering en andere vormen van menselijke druk, zoals het verlies en de verslechterde kwaliteit van habitats.
Visdief in vlucht (© Misjel Decleer)
Het nieuwe “Regionale Actieplan voor Zeevogels” (RAP-Bird) dat vandaag wordt gepubliceerd, bevat maatregelen om de belangrijkste bedreigingen voor zeevogels aan te pakken, waaronder het verminderen van bijvangst en het herstellen van veilige nestplaatsen. De maatregelen kaderen in de Milieustrategie 2030 van OSPAR om biologisch diverse en gezonde zeeën te bereiken. Dit moet de verslechtering van de toestand van de zeevogels stoppen. Het actieplan is ontwikkeld in overleg met belanghebbenden uit de sectoren hernieuwbare energie, visserij en natuurbehoud.
OSPAR is het mechanisme waarmee 15 regeringen en de EU samenwerken om het mariene milieu van het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan te beschermen. Door deel te nemen aan dit regionale actieplan versterkt België zijn inzet voor de bescherming van zeevogels. Dat gebeurt in samenwerking met de andere landen rond het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan, met een sterke betrokkenheid van wetenschappers, economische sectoren en ngo’s.
De Noordoost-Atlantische Oceaan (Bron: OSPAR)