De FOD Volksgezondheid lanceert een campagne over het gebruik van medische beeldvorming bij lage rugpijn.

Een scan? Alleen als het niet anders kan

Lage rugpijn is heel vervelend, maar verdwijnt meestal spontaan na enkele dagen of weken. Meestal is een radiologisch onderzoek niet aangewezen en heeft het geen invloed op het verdere genezingsproces. Bovendien maken röntgenfoto’s en CT-scans gebruik van ioniserende straling die bij overmatig gebruik de gezondheid kan schaden. De kans bestaat ook dat bij het onderzoek dingen vastgesteld worden die niet de oorzaak van de pijn zijn, maar wel aanleiding geven tot onnodige bijkomende onderzoeken en onnodige ongerustheid bij de patiënt. In de uitzonderlijke gevallen waarbij een radiologisch onderzoek toch aangewezen is, zal de arts dit onderzoek steeds kaderen in een groter plan van aanpak.
 

Bewegen is vaak de beste remedie tegen lage rugpijn

Het beste middel tegen rugpijn is blijven bewegen. Helaas stoppen veel mensen met lage rugpijn elke fysieke activiteit. Ze zijn bang dat een verkeerde beweging hun toestand nog zal verslechteren. Maar die vrees is niet nodig. Wie last heeft van lage rugpijn kan best zijn dagelijkse activiteiten gewoon verderzetten.
 

Eerst meer bewegen, dan pas foto’s overwegen

De FOD Volksgezondheid lanceert de campagne met de slogan ‘Lage rugpijn? Eerst meer bewegen, dan pas foto’s overwegen’. Op de campagnewebsite www.geenscanzonderplan.be getuigen een arts, kinesist en patiënt over lage rugpijn, het belang van bewegen en het omgaan met medische beeldvorming.

Op verschillende Nederlandstalige en Franstalige radiozenders draaien in mei en juni spotjes om de campagne in de verf te zetten. De campagne wordt ook uitgebreid gepromoot op sociale media.

Meer weten? www.geenscanzonderplan.be