In het kader van de investeringsprojecten voor circulaire economie van BBBC of "BELGIUM BUILDS BACK CIRCULAR", vinden we Op Wielekes terug, een van de winnaars in de fietscategorie. De afgelopen tien jaar is hun project geëvolueerd, maar hun missie en visie op circulariteit is nog altijd even vastberaden.

 

Hoe is het allemaal begonnen?

 

Het verhaal van Op Wielekes is bijzonder. Het idee ontstond tijdens een bezoek aan de zolder, waar Lieven D'hont de kinderfietsen uit zijn kindertijd en die van zijn broers en zussen tegenkwam. Er stonden zeven fietsen voor vijf personen. Lieven vertelt:

"Toen ik de fietsen bekeek en merkte dat ze al minstens 15 jaar op zolder stonden, dacht ik dat we beter konden doen en dat het niet juist was om ze te bewaren tot de volgende generatie - onze kinderen - klaar zou zijn om ze te gebruiken."

Na veel denkwerk, een aantal uitstekende partnerschappen en een subsidie van de stad Gent werd het project succesvol gelanceerd!


 Zo eenvoudig… als fietsen!

Op Wielekes is een deelsysteem voor kinderfietsen, gebaseerd op delen met elkaar en eenvoud.

Via een abonnementsysteem kunnen ouders er een kwaliteitsfiets lenen, die past bij de leeftijd van hun kind (van 2 tot 12 jaar). De fiets kan ingeruild worden voor een geschikter model wanneer het kind groter wordt. Het systeem is eenvoudig, kosteneffectief en maakt een einde aan het verzamelen van fietsen op zolder!

De bibliotheek is gebaseerd op een systeem van donaties en draait grotendeels op vrijwilligers. Zij ontvangen de gebruikers, doen registratie en administratie, helpen kinderen een geschikt fietsje te kiezen enz. De vrijwilligers zijn voor de leden dan ook het gezicht van de bibliotheek en hun inzet is essentieel voor het succes van het project.

Wat begon als een experiment is nu een Vlaams netwerk met bijna 30 depots en meer dan 1.600 leden!

 

De missie van Op Wielekes

Het succes van Op Wielekes is te verklaren door de toewijding - ook van hun partners* - aan hun missie en visie.

Die missie van de fietsbibliotheek is geworteld in de principes van de circulaire economie: het efficiënt gebruiken van grondstoffen en producten. Vanuit de kernstrategie van het project, namelijk gedeeld gebruik, komen we vanzelf bij de andere strategieën, zoals reparatie, onderhoud, ontwerp en recycling. Lieven D'hont legt uit:

"Een product beschikbaar maken voor zoveel mogelijk gebruikers zorgt voor efficiënt materiaalgebruik en versterkt de aandacht die gebruikers aan het product besteden."
 

Tips om obstakels te vermijden

De partners van Op Wielekes maken ook deel uit van Green Deal Huren en Delen, een initiatief van WijDelen ivm Vlaanderen Circulair.
Deze Green Deal organiseert workshops om deelnemers te begeleiden bij hun eigen uitdagingen binnen de huur- en deelmarkt en stimuleert de uitwisseling van best practices.

Het project toont aan dat circulaire ondernemers veel baat hebben bij dergelijke bijeenkomsten. United we stand! Die visie werd bevestigd door Op Wielekes: "Het bundelen van krachten is de essentie bij de transitie naar de circulaire economie, die staat inmiddels voor verbonden ondernemingen, onderling afhankelijk met een focus op materiaal efficiëntie."
Een standpunt waar onze andere BBBC-winnaar E-bis het ook mee eens lijkt te zijn!

*De partners van Op Wielekes: WijDelen, Mpact vzw, Mpact asbl, De Transformisten, Timelab vzw, De Fietsambassade, Arteveldehogeschool

 

Meer info?

Neem een kijkje op https://www.opwielekes.be/

Ontdek in onze gids hoe je circulariteit in je bedrijf kan integreren: PaaS methodological guide (EN) | FOD Volksgezondheid (belgium.be)

Ook geïnteresseerd in het Green Deal Huren en Delen-project? Bezoek www.Hurendelen.be