Fantasiejuwelen uit Azië kunnen hoge concentraties cadmium en lood bevatten, die hoger zijn dan de concentraties die in de Europese Unie zijn toegelaten. Onze inspecteurs doen regelmatig controles in samenwerking met de Algemene Administratie Douane en Accijnzen. In 2017 werd meer dan 500 kg niet-conforme juwelen uit de handel genomen. Maar die juwelen worden geïmporteerd langs verschillende wegen, die constant veranderen. Waarschijnlijk zijn zulke producten dus beschikbaar op de Belgische markt.

Huidreacties die veroorzaakt zijn door nikkelallergieën, zijn zeer herkenbaar. Maar dat geldt niet voor lood en cadmium, waarvan de gevolgen voor de gezondheid niet zo zichtbaar zijn.

Risico’s die niet te verwaarlozen zijn …

Lood en cadmium zijn zware metalen die beschouwd worden als kankerverwekkende stoffen. Cadmium en lood zijn zeer giftig wanneer ze worden ingeslikt of ingeademd als stof of damp. In geval van wondjes of een geïrriteerde huid (bij eczema of dermatitis bv.) kunnen die stoffen het lichaam binnendringen. De hoeveelheden cadmium en lood bioaccumuleren en stapelen zich met de leeftijd op in ons organisme. Op lange termijn kunnen ze nierfalen en longstoornissen veroorzaken of een impact hebben op het IQ. Het is erg belangrijk om heel je leven cadmium en lood te mijden.

… vooral voor jonge kinderen en zwangere vrouwen.

 Zwangere vrouwen en zeer jonge kinderen zijn extreem gevoelig voor loodintoxicatie. Wanneer je lood inslikt, verspreidt het zich in je lichaam. Bij zwangere vrouwen en jonge kinderen verspreidt het zich nog veel meer dan bij volwassenen. Lees meer op:

 https://www.antigifcentrum.be/medische-professionals/artikels/loodintoxicatie/bronnen-en-risicogroepen

Hoe juwelen te herkennen die vervaardigd zijn met cadmium of lood?

Juwelen die veel cadmium bevatten, zien er vaak vrij massief uit. De details zijn grover, minder fijn dan bij zilveren juwelen bijvoorbeeld. Zuiver is het een schitterend zilverkleurig metaal dat vrij buigzaam is.

Net zoals de juwelen vervaardigd uit cadmium zijn juwelen in lood vrij grof, zwaar, breekbaar en zelfs buigzaam.

Wat te doen om zich te beschermen?

Iedereen koopt wel eens fantasiejuwelen of bezit er wel een paar.

Met eenvoudige voorzorgsmaatregelen kan je de risico’s voor je gezondheid beperken.

Zou je graag fantasiejuwelen dragen? Waarom niet? Maar je moet wel zeker vermijden:

 • om ze in je mond te stoppen;
 • om steeds hetzelfde juweel te dragen;
 • dat die juwelen in contact komen met een geïrriteerde huid of wondjes.

Koop je vaak online? Pas dan op …

 • Op internet staat zelden de herkomst of samenstelling van de juwelen.
 • Juwelen die aan een zeer lage prijs verkocht worden, moeten tot nadenken stemmen.

 Koop je in de winkel?

 • Vraag gerust informatie over de samenstelling en de herkomst van de juwelen.
 • Wees extra voorzichtig als juwelen die aan een zeer lage prijs verkocht worden, geïmporteerd werden uit landen buiten de Europese Unie. De wetgeving is daar zelden zo streng als in Europa.

 Thuis: opgelet met jonge kinderen en adolescenten.

 • Berg je juwelen buiten het bereik van kinderen op.
 • Laat je juwelen niet rondslingeren op een lage kast of een nachtkastje. Jonge kinderen stoppen nogal makkelijk schitterende voorwerpen in hun mond en lopen zo het risico dat ze de kleinste onderdelen (parels, hangers, enz.) inslikken.
 • Gebruik een juwelenkistje met een sluiting. Sommige hebben een slotje en een sleuteltje.
 • Geef geen fantasiejuwelen met metalen onderdelen aan kinderen.
 • Adolescenten zijn geneigd om altijd dezelfde juwelen te dragen. Maak ze bewust van de risico’s die inherent zijn aan fantasiejuwelen.

Wil je af van een fantasiejuweel? Gooi het niet in de vuilnisbak!

 • Wend je tot je gemeente of de instelling voor afvalbeheer van jouw regio en ga na hoe dit soort afval wordt ingezameld.