U kunt ze niet zien, maar er zweven een groot aantal kleine deeltjes in de lucht die u inademt. Het zijn micro-organismen, fijne deeltjes of zelfs chemische stoffen die verantwoordelijk zijn voor bepaalde geuren. Tot de kleinste deeltjes behoren virussen. In de lucht zwevende virussen, die ziekten zoals influenza of COVID-19 kunnen overbrengen.

Om deze deeltjes uit de lucht te verwijderen en het risico op besmetting te beperken, is een eenvoudige oplossing om uw kamer zoveel mogelijk te luchten. Maar het is ook mogelijk om daarnaast, of wanneer voldoende ventilatie niet mogelijk is, de lucht in de kamer te zuiveren.

Er is een groot aantal luchtzuiveringssystemen op de markt. Ze maken gebruik van verschillende zuiveringstechnieken om verschillende soorten verontreinigende stoffen te elimineren, met een verschillende mate van doeltreffendheid. Een luchtzuiveringssysteem kan niet garanderen dat het 100% van de deeltjes in de lucht verwijdert. Sommige apparaten zijn echter zo effectief dat ze meer dan 99,995% van de virussen in de lucht kunnen elimineren of inactiveren!

Helaas laten sommige zuiveringstechnieken tijdens het proces andere verbindingen vrij, die niet altijd onschadelijk zijn. Het is dus belangrijk om er zeker van te zijn dat het systeem geen andere vervuilende stoffen produceert wanneer het probeert één vervuilende stof te elimineren. Sommige systemen zuigen lucht aan uit de ruimte, behandelen die en verspreiden dan de gezuiverde lucht door de ruimte. Als hun efficiëntie te laag is, kunnen ze de niet geëlimineerde virussen nog verder verspreiden. De onschadelijkheid van deze systemen, d.w.z. het feit dat het gebruik ervan zelf niet schadelijk is voor de gezondheid, is van het grootste belang.

Daarom introduceert de FOD een proces voor het erkennen van luchtzuiveringssystemen die claimen doeltreffend te zijn tegen virussen!

Fabrikanten en invoerders die de hoge doeltreffendheid van hun systemen tegen virussen in aerosol willen promoten, moeten voortaan een label van de FOD Volksgezondheid gebruiken. Om dit label te verkrijgen, moeten ze bewijzen voorleggen van de doeltreffendheid en de onschadelijkheid van hun apparaat, die door deskundigen zullen worden geanalyseerd.

Hoe weet ik of een luchtzuiveringssysteem erkend is door de FOD?

  • Het erkenningslabel is zichtbaar op de verpakking van het toestel en op de online verkoopsite.

  • Een lijst met alle erkende luchtzuiveringssystemen wordt gepubliceerd op de website van de FOD Volksgezondheid.
  • Een praktische gids zal u helpen om een luchtzuiveringssysteem te kiezen dat aan uw behoeften voldoet. Hij zal u begeleiden op basis van het binnenluchtkwaliteitsniveau dat u wenst te bereiken, het volume en de bezetting van uw ruimte en de specifieke verontreinigende stoffen die aanwezig zijn.

Al deze tools zullen tegen de zomer van 2024 beschikbaar zijn.

Is het verboden om luchtzuiveringssystemen te kopen die niet op de lijst staan?

Nee, dit is een garantie en geen verplichting. Maar als u specifiek op zoek bent naar een systeem om virusziekten te bestrijden, raden we u wel aan om een systeem met een erkenningslabel te kiezen. Dit geeft u de garantie dat de claims van de fabrikant geverifieerd zijn.   

Bent u een fabrikant of importeur van luchtzuiveringssystemen?

Niet alle luchtzuiveringssystemen worden getroffen. Het gaat alleen om systemen met een doeltreffendheid tegen virussen in aerosol die gelijkwaardig is aan die van filters van klasse E12 (99,5%), H13 (99,95%) of hoger (met uitzondering van systemen voor medisch gebruik).

Naast de bekende technieken, zoals (H)EPA-filters, elektrostatische precipitatoren en het gebruik van UV-C-licht (240-280 nm), moeten systemen die gebruik maken van bepaalde technieken eerst een afwijking krijgen voordat ze op de markt kunnen worden gebracht en aanspraak kunnen maken op erkenning door de FOD.