In het kader van zijn activiteiten in de verkeersveiligheid, en in het bijzonder op het gebied van luchtvaartveiligheid, heeft Medex de mogelijkheid om actief deel te nemen aan een Europees trainingsprogramma, de "aeromedical basic course".

Het opleidingsprogramma is gevalideerd door de EASA (European Union Aviation Safety Agency), gedefinieerd en georganiseerd door de ESAM-academie (European Society of Aerospace Medicine) en in België georganiseerd door Amabel (Aeromedical Association Belgium).

De drie erkende luchtvaartgeneeskundige centra in België dragen bij aan het opleidingsprogramma door het geven van de cursussen, het ter beschikking stellen van de lokalen en apparatuur voor de praktijksessies en de infrastructuur voor de examens. Dit zijn Medex-ECLG (de oorspronkelijke operator), het Koninklijk Militair Hospitaal en Brussels AeroMedical (BAM, Zaventem).

Het doel van deze opleiding is om artsen op te leiden in de medische risico's van luchtvaartpiloten en zo pathologieën op te sporen die gevaarlijk zijn voor de veiligheid van het individu en zijn of haar passagiers.

Aan het einde van deze cursus zijn de artsen in staat om medische geschiktheidscertificaten  om te vliegen af te leveren voor privépiloten (recreatieve, niet-professionele en kleinmotorige piloten). In een later stadium, na een opleiding in een luchtvaartgeneeskundig centrum en een meer gevorderde opleiding, zullen ze ook in staat zijn om professionele piloten te certificeren. De afgegeven medische geschiktheidscertificaten zijn geldig en worden erkend in alle EASA-lidstaten.

De Belgische sessie in september-oktober 2023 moet Europa 20 extra luchtvaartmedische examinatoren opleveren, waaronder Belgen (5), maar ook Denen (3), Nederlanders (2), Ieren (2), Finnen (2) en van andere Europese landen. Er zijn ook onderdanen van Congo en Colombia.

Er worden maar een paar sessies per jaar georganiseerd en zeer zelden in België: de laatste was ongeveer 20 jaar geleden...
Voor Medex, en de dienst piloten (ECLG) in het bijzonder, is dit een kans om het team uit te breiden met enkele nieuwe luchtvaartartsen.

We wensen alle studenten veel succes in deze nieuwe carrièrerichting.