Op de 19e CITES Conferentie der Partijen (CoP19), die is doorgegaan van 14 tot 25 november 2022 in Panama, werd het beschermingsniveau van een aantal planten- en diersoorten aangepast. De nieuwe bescherming ging voor de meeste soorten in op 23 februari 2023, maar voor een aantal soorten werd de nieuwe bescherming uitgesteld.
Vanaf 25 november 2024 gaat de nieuwe bescherming in voor volgende houtsoorten afkomstig uit Zuid- en Centraal Amerika. Deze soorten zullen worden opgenomen op CITES-Bijlage II en EU-Bijlage B:
- Alle houtsoorten van het genus Handroanthus (handelsnaam Ipé)
- Alle houtsoorten van het genus Roseodendron (handelsnaam o.a Primavera)
- Alle houtsoorten van het genus Tabebuia (handelsnaam Ipé)
- Alle houtsoorten van het genus Dipteryx (gewone namen Cumaru of Tonka)
Al deze soorten zijn opgenomen met annotatie #17:
alleen stammen (HS-code 44.03), gezaagd hout (HS-code 44.06, HS-code 44.07), fineer (HS-code 44.08), gelaagd hout (HS-code 44.12.13, HS-code 44.12.14 en HS-code 44.22) en bewerkt hout (HS-code 44.09) zijn door CITES beschermd.
Ter herinnering
- De soort Dipteryx panamensis is sinds 2003 opgenomen op CITES-Bijlage III en EU-Bijlage C, waardoor er bij invoer in België al een exportvergunning en een kennisgeving van invoer nodig is.
- Alle andere bovenvermelde houtsoorten zijn momenteel op Europees niveau reeds opgenomen op Bijlage D, waardoor er bij invoer in België al een kennisgeving van invoer nodig is.
- Deze situatie blijft gelden tot 24 november2024.
Internationale handel
Vanaf 25 november 2024 moeten er geldige CITES-uitvoervergunningen en CITES-invoervergunningen afgeleverd zijn die de internationale handel toelaten in specimens van deze houtsoorten zover beschreven onder annotatie #17.
Onderstaand schema vat samen welke documenten nodig zullen zijn bij invoer van Handroanthus, Roseodendron, Tabebuia en Dipteryx (#17) in België vanuit een derde land (buiten de EU) vanaf 25 november 2024:
Voor de soort Dipteryx panamensis is de handel momenteel dus al CITES-plichtig. Er is hier dus geen sprake van preconventiehout. Voor deze houtsoort zal er dus vanaf 25 november 2024 een positief wetenschappelijk advies moeten zijn.
Wetenschappelijk advies
De wetenschappelijke criteria die gebruikt zullen worden voor het opstellen van een wetenschappelijk advies voor deze houtsoorten afkomstig uit Zuid- en Centraal Amerika zullen niet verschillen van deze die nu reeds gebruikt worden voor Afrikaans hout (zoals Pericopsis elata of Afrormosia).
Er zal dus de hand van documenten moeten aangetoond worden dat het bos waar het hout gekapt werd op een duurzame manier beheerd wordt (bv. aan de hand van het beheersplan).
De gebruikelijke bosbouwparameters zullen hierbij in rekening gebracht worden (inventarisdata waaruit de densiteit kan berekend worden, …). Als deze gegevens naar tevredenheid zijn, kan er een positief wetenschappelijk advies geformuleerd worden en kan de invoervergunning afgeleverd worden.
Denk eraan om uw aanvraag voor het bekomen van een invoervergunning tijdig in te dienen. De vergunning moet immers afgeleverd zijn vooraleer de zending toekomt in België.
Een ingediende aanvraag is ook geen garantie op het effectief verkrijgen van een CITES-vergunning. Elke aanvraag wordt geanalyseerd en de vergunning kan maar afgeleverd worden indien er voldaan is aan alle voorwaarden en er geen andere argumenten inzake het behoud van de soort zijn die pleiten tegen de afgifte van de vergunning.
Handel binnen de Europese Unie
Een ander aandachtspunt is de handel binnen de Europese Unie. Hier zijn voor Bijlage B-soorten geen officiële vergunningen of certificaten nodig, maar er moet wel ten allen tijde en op een duidelijke manier de legale herkomst van het hout kunnen aangetoond worden.
Als u dus hout ingevoerd heeft en dit nadien verder verkoopt in een vorm die nog steeds onder CITES valt, moet u een voldoende gedetailleerde factuur opstellen (met vermelding van de wetenschappelijke naam van de soort alsook de referentie naar de gebruikte invoervergunning).
Als u zelf hout aankoopt van een ander bedrijf, vraagt u ook een gedetailleerde factuur, zodat u er zelf ook zeker van bent dat deze correct werd ingevoerd. Zo garanderen we samen dat het hout dat in België en in de EU verhandeld wordt een legale en duurzame herkomst heeft.
Vrijwillige melding van preconventie voorraden
U kan een vrijwillige melding indienen vanaf 25 november 2024 via ons online loket om de “preconventie” voorraden te registreren die u op 24 november 2024 in uw bezit hebt van Handroanthus-, Roseodendron-, Tabebuia- en Dypterix-soorten (met uitzondering van Dipteryx panamensis, die al sinds 2003 in CITES is opgenomen). Deze vrijwillige melding betreft een vrijwillige registratie die u kan indienen tot 25 januari 2025 via ons online loket.
Als u een vrijwillige melding indient voor preconventie voorraden via ons online loket, kunt u een PDF-document afdrukken met vermelding van een referentienummer en een registratiedatum. Dit document en referentienummer kunnen dan worden gebruikt als bewijs van de preconventie status van het hout.
Het referentienummer en de registratiedatum kan op factuur worden vermeld wanneer u hout uit geregistreerde preconventie voorraden in de EU verkoopt. Deze vrijwillige melding kan het verkrijgen van een wederuitvoercertificaat vergemakkelijken wanneer u hout uit een geregistreerde preconventie voorraad wenst uit te voeren uit de EU.
Als u geen vrijwillige melding wenst in te dienen voor pre-Conventie voorraden van nieuwe, in de CITES-lijst opgenomen houtsoorten, kunt u indien nodig de preconventie status van uw hout aantonen met facturen, douanedocumenten, enz.
Zelfs als u een vrijwillige melding indient, kunnen wij of andere diensten aanvullende informatie en bewijsstukken vragen (bijvoorbeeld in het geval van een inspectie of een verzoek van CITES-autoriteiten in andere lidstaten) om de preconventie status van het geregistreerde hout te bevestigen.
Meer informatie
Bent u nog op zoek naar meer details over de nieuwe beschermingsmaatregelen van CITES-soorten sinds de CoP19? In het nieuwsbericht op onze website kan u alle informatie terugvinden die na CoP19 door onze dienst werden meegedeeld.
Hebt u een probleem met een zending: neem contact op met onze dienst.