Nieuwe richtlijnen voor nieuwe voedingsmiddelen
De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft nieuwe richtlijnen gepubliceerd voor het opstellen en indienen van toelatingsaanvragen voor de verhandeling van nieuwe voedingsmiddelen in de Europese Unie, zoals in laboratoria gekweekt vlees en insecten.
Deze nieuwe versies van de richtlijnen worden van kracht in februari 2025. Ze verduidelijken de gegevensvereisten voor aanvragen voor de toelating van nieuwe voedingsmiddelen. Ze zijn preciezer wat betreft de informatie die de EFSA vraagt over het voedingsmiddel, het productieproces, de samenstelling, de veiligheid en het beoogde gebruik. Daarnaast beschrijven de administratieve richtlijnen de praktische stappen voor het opstellen en indienen van een aanvraag voor beoordeling.
Het doel is om de opstelling te vergemakkelijken van dossiers van hoge kwaliteit die voldoen aan de verwachtingen van de EFSA. Hierdoor zou de kosten en doorlooptijden kunnen afnemen, doordat verzoeken van de EFSA om aanvullende gegevens, die de beoordeling vaak vertragen, tot een minimum worden beperkt, waardoor nieuwe voedingsmiddelen sneller op de markt kunnen worden gebracht.
De nieuwe richtlijnen houden ook rekening met de snelle ontwikkelingen in de industrie van nieuwe voedingsmiddelen en met de feedback uit de ervaringen sinds de invoering van de wetgeving. Ze benadrukken ook het terugdringen van dierproeven en moedigen het gebruik van gevalideerde alternatieve methoden aan.
Hoewel de EFSA verantwoordelijk is voor de wetenschappelijke risicobeoordeling, ligt de uiteindelijke beslissing over toelating bij de Europese en nationale overheden. Deze kunnen ook andere factoren in aanmerking nemen, zoals regelgevingsaspecten om criteria voor etikettering en specificaties vast te stellen.
Meer info:
- FOD Volksgezondheid: Wat is een novel food?
- Administrative guidance for the preparation of novel food applications in the context of Article 10 of Regulation (EU) 2015/2283 | EFSA
- Guidance on the scientific requirements for an application for authorisation of a novel food in the context of Regulation (EU) 2015/2283 | EFSA