PFAS in gewasbeschermingsmiddelen: een stand van zaken

Er bestaat al enige tijd bezorgdheid over PFAS, die in het verleden door industriële processen zijn vrijgekomen en nu in grond en grondwater terug te vinden zijn. Deze stoffen staan bekend om hun moeilijke afbreekbaarheid, wat leidt tot een ophoping in het milieu. Hoewel PFAS ook voorkomen in sommige gewasbeschermingsmiddelen, is het belangrijk te benadrukken dat er een groot verschil is tussen de stoffen die vrijkwamen tijdens industriële processen in het verleden en de stoffen die vandaag gebruikt worden in de landbouw. Bij correct gebruik van gewasbeschermingsmiddelen vormen deze stoffen een beperkt risico voor mens en milieu.

Veilig en gereguleerd

PFAS worden in gewasbeschermingsmiddelen gebruikt vanwege hun unieke eigenschappen, die zorgen voor een langdurige en betere werkzaamheid. Het gebruik van PFAS in deze middelen is strikt gereguleerd en gecontroleerd onder Europese wetgeving. Alleen producten die aan alle veiligheidsnormen voldoen, worden toegelaten op de markt. Elk gewasbeschermingsmiddel doorloopt een uitgebreid beoordelingsproces waarbij de veiligheid voor mens, dier en milieu grondig wordt geëvalueerd. Toch bestaan er nog onzekerheden, bovendien worden stoffen die zeer persistent en bioaccumulerend zijn, niet toegelaten.

Beperkt gebruik van PFAS in België

Volgens een rapport uit december 2023 wordt in België jaarlijks ongeveer 8330 ton aan PFAS gebruikt. Op basis van de verkoopcijfers van gewasbeschermingsmiddelen is het aandeel van PFAS-werkzame stoffen daarin minder dan 5%, en andere PFAS-ingrediënten maken minder dan 0,01% uit.

Meer info

Meer info: FAQ PFAS. Vragen? Mail naar: fytoweb@health.fgov.be.