De FOD Volksgezondheid organiseert van 7 januari tot en met 7 februari 2025 een publieke consultatie over een aanvraag van Corteva Agriscience Belgium B.V. voor een éénjarige veldproef met GGO-maïs, met de mogelijkheid tot herhaling in het daarop volgende jaar.
De veldproef zal worden uitgevoerd voor educatieve doeleinden en met als doel het potentieel van genbewerking voor het ontwikkelen van gewassen die voordelen opleveren, voor de boer en de consument, aan te tonen.
Daartoe zullen drie verschillende via de CRISPR-Cas9-technologie genetisch gewijzigde maïsvarianten worden uitgezaaid:

  • een variant met een verbeterde zetmeelsamenstelling door een verhoogd amylopectinegehalte van de korrels;
  • een variant die resistent gemaakt is tegen een bladschimmelziekte (bladvlekkenziekte veroorzaakt door Exserohilum turcicum);
  • een variant die  verhoogde resistentie tegen bladschimmelziekte en roestziekte vertoont (bladvlekkenziekte en zuidelijke roest veroorzaakt door de schimmels Exserohilum turcicum en Puccinia polysora).

Deze CRISPR-Cas9 maïsvarianten bevatten geen DNA-sequenties van andere, seksueel niet verwante soorten. Het gaat om niet-transgene planten die ook via conventionele veredelingstechnieken zouden kunnen worden verkregen.
De veldproef zal plaatsvinden in Merelbeke-Melle (Oost-Vlaanderen) over een periode van één groeiseizoen (2025) met de mogelijkheid tot herhaling in het daarop volgende jaar. Om de potentiële risico’s voor de verspreiding in het milieu in te perken, zijn er specifieke beheersmaatregelen voorzien zoals het plaatsen van een afsluiting en het verwijderen van de mannelijke bloemen voordat ze stuifmeel kunnen produceren. De veldproef zal, inclusief niet-GGO tussen- en bufferrijen, minder dan 1000 m2 bedragen.
Als burger kunt u zich over deze veldproef uitspreken. Bij elke aanvraag voor het gebruik van een genetisch gewijzigd organisme organiseert de overheid gedurende 30 dagen een publieksraadpleging (zoals vastgelegd in het koninklijk besluit van 21 februari 2005 tot reglementering van de doelbewuste introductie in het leefmilieu evenals van het in de handel brengen van genetisch gemodificeerde organismen of van producten die er bevatten). U krijgt hiervoor toegang tot diverse gegevens uit het aanvraagdossier en een online-formulier) om commentaar te geven of vragen te stellen over het dossier.
De publieksraadpleging loopt tot en met 7 februari 2025.

Algemene informatie op: GGO-raadplegingen van het publiek (HTML)