De FOD Volksgezondheid en het FAGG nodigen u uit om deel te nemen aan de publieksraadpleging over twee klinische proeven met het genetisch gewijzigd geneesmiddel botaretigene sparoparvovec (AAV5-hRKp.RPGR), voor de behandeling van de ernstige oogziekte x-gebonden retinitis pigmentosa (XLRP). De publieksraadpleging loopt van 2 februari 2022 tot en met 4 maart 2022.

Bij elke aanvraag voor het gebruik van een genetisch gewijzigd organisme in een klinische proef organiseert de overheid gedurende dertig dagen een publieksraadpleging, in toepassing van het koninklijk besluit van 21 februari 2005. U kunt als burger uw mening geven over deze aanvraag voor het uitvoeren van de klinische proeven met het genetisch gewijzigd geneesmiddel AAV5-hRKp.RPGR voor de behandeling van XLRP.
 
Het doel van de klinische proeven is de evaluatie van het genetisch gewijzigd geneesmiddel AAV5-hRKp.RPGR voor de behandeling van XLRP. Deze aandoening wordt veroorzaakt door schade aan het RPGR-gen (retinitis pigmentosa guanosinetrifosfataseregulator-gen). Door een gezonde versie van dat gen te injecteren, wordt geprobeerd het gezichtsvermogen te verbeteren of de verslechtering van het zicht te stoppen. Het geneesmiddel AAV5-hRKp.RPGR zal hiervoor worden toegediend aan patiënten via de ruimte onder het netvlies na een standaard oogheelkundige ingreep.
 
De behandeling en opvolging van patiënten zal plaatsvinden tussen maart 2022 en december 2023 in het Universitair Ziekenhuis Gent.
 
Hoe uw mening geven?

De publieksraadpleging loopt tot en met 4 maart 2022. U hebt toegang tot diverse gegevens uit het aanvraagdossier en een online formulier link om commentaar te geven of vragen te stellen.

Algemene informatie op GGO - raadplegingen van het publiek.