Van 7 november tot en met 7 december 2016 kunt u zich als burger uitspreken over een aanvraag voor een klinische proef met het genetisch gewijzigde geneesmiddel Talimogene laherparepvec van de firma Amgen, bedoeld om hepatocellulaire carcinomen (levercarcinomen) en gemetastaseerde levertumoren te behandelen.

Talimogene laherparepvec heeft een dubbel werkingsmechanisme: het vernietigt rechtstreeks de cellen in de tumor waarin het wordt geïnjecteerd, en het activeert de lichaamseigen cellen van het immuunsysteem om alle tumorcellen in het hele lichaam aan te vallen (niet enkel op de injectieplaats).

Het doel van de studie is om de veiligheid van Talimogene laherparepvec na injectie in levertumoren te evalueren. De lever is voor verschillende tumortypes een belangrijke plaats van metastasen. Niet-opereerbare hepatocellulaire carcinomen en hepatische metastasen geven bovendien een heel slechte prognose, zelfs met de huidige behandelingsmogelijkheden. Er is dus dringend nood aan nieuwe opties zoals deze immuuntherapie.

De studie zal plaatsvinden in de Cliniques Universitaires Saint Luc in Brussel, in UZ Gent, in UZ Leuven en in UZA in Edegem.

Als burger kunt u zich over deze aanvraag voor een klinische proef uitspreken. Hiervoor krijgt u toegang tot diverse gegevens uit het aanvraagdossier (HTML). U hebt 30 dagen de tijd (tot 7 december) om via het online formulier vragen te stellen of commentaar te geven.

Meer informatie over GGO's: Raadplegingen van het publiek (.HTML)