Sinds 2016 verbiedt de Belgische wet de onlineverkoop van e-sigaretten en e-vloeistoffen met nicotine. Met deze maatregel wil men vermijden dat niet-genotificeerde of niet-gecontroleerde producten verkocht worden teneinde de veiligheid van de consument zo goed mogelijk te waarborgen.

Ondanks dit verbod vermindert de onlineverkoop van e-sigaretten en navullingen niet. Om een einde te maken aan dit probleem controleren de douane en de dienst Inspectie van de FOD Volksgezondheid om de twee weken de pakjes met tabaksproducten die op het internet zijn gekocht.

Op 4 januari 2018 werden 400 pakjes met op het internet gekochte e-sigaretten en navullingen onderschept en voor vernietiging in beslag genomen. De pakjes waren niet-conform en beantwoordden niet aan de normen inzake de etikettering en de samenstelling van tabaksproducten.

De FOD Volksgezondheid wijst erop dat online gekochte producten niet gecontroleerd zijn. Ze kunnen gevaarlijk zijn en grote risico’s inhouden voor de gezondheid van de consument. Een slecht gesloten verpakking of een verkeerde nicotinedosering bijvoorbeeld kan nadelige gevolgen hebben voor kinderen.

Om onaangename verrassingen te vermijden kunnen consumenten overal in België naar e-sigaretwinkels gaan. Zij bieden op wettige wijze een ruim gamma van e-sigaretten en e-vloeistoffen aan die bij de overheid geregistreerd zijn en waarvan de samenstelling veilig en gecontroleerd is.

Document

  • document - bytes