Wil u samen met uw dier de wereld rondreizen of het uit een ander land naar België importeren? Let dan op want reizen met een dier houdt soms risicos in en er zijn wettelijke verplichtingen. Zonder dat u het weet, kan uw dier bijvoorbeeld drager zijn van een parasiet of een ziekte. Om problemen tijdens uw reis te vermijden, informeert u best naar de regels die u dient te volgen.

Honden, katten en fretten

Bent u tijdens uw vakantie een leuke hond of kat tegengekomen? Indien u beslist om het dier mee te nemen naar België, controleer dan of het ingeënt is tegen hondsdolheid en in het bezit is van de verplichte identificatiedocumenten om te reizen.

Voor meer info over het vervoer van gezelschapsdieren, kan u onze nieuwe brochure raadplegen: « Reizen met een gezelschapsdier : wat zijn je wettelijke verplichtingen ».

Paarden, ezels

Reist u met een paard, controleer dan of u in het bezit bent van de attesten en gezondheidscertificaten en van de identificatiedocumenten die bij het dier horen.

Wil u een paard in België importeren, dan moet u het registreren in de centrale databank HORSEID en heeft u een geldig gezondheidscertificaat nodig. Heeft uw paard dat niet, dan moet het eerst gecontroleerd worden door een identificerende dierenarts die een klinisch onderzoek en een bloedafname zal uitvoeren.

Voor meer info over het vervoer van paarden, kunt u onze nieuwe brochure raadplegen: « Transport van een paard, wat zijn je wettelijke verplichtingen ».