Je hebt plannen voor een reis naar een tropisch gebied, maar je stelt je vragen rond het zikavirus? De Hoge Gezondheidsraad (HGR) zet alles op een rijtje voor je.

1. Blijf steeds op de hoogte van de evolutie van de situatie in de "zika"-gebieden. De WGO heeft de betrokken gebieden in verschillende categorieën ingedeeld (vgl. http://www.who.int/csr/resources/publications/zika/classification/fr/ en http://www.who.int/emergencies/zika-virus/classification-tables/en/ voor begin maart 2018) en past voortdurend de definitie aan van de zones die zijn ondergebracht in categorieën 1 en 2. Dit zijn namelijk de gebieden waar er een actieve overdracht is van het zikavirus (tussen mensen en via muggen) of waar gevallen van overdracht onlangs zijn gemeld.

 

2. Vermijd alle reizen die niet absoluut noodzakelijk zijn naar gebieden van categorie 1 en 2. Dit geldt in het bijzonder voor zwangere vrouwen, vrouwen die zwanger wensen te worden en diens partner, peuters, bejaarden en immuungecompromitteerde personen.

 

3. Indien u echt niet kan vermijden om naar een zone van categorie 1 en 2 te reizen:

  • Zorg ervoor dat u alle preventiemaatregelen tegen muggen die het ITG heeft aanbevolen (zie bijlage 1 van het advies van de HGR), rigoureus toepast gedurende uw hele verblijf, vanaf zonsopgang tot kort na zonsondergang.
  • Indien u tot één van de risicogroepen onder punt 2 behoort, raadpleeg vóór uw vertrek uw huisarts, pediater of behandelend specialist.
  • Indien u een zwangere vrouw bent, wenst zwanger te worden, of uw partner zwanger is/dat wenst te worden, vermijd onbeschermde geslachtsgemeenschap tijdens uw verblijf.

 

4. Na terugkeer van een verblijf in gebieden van categorie 1 en 2 (WGO):

  • Indien u symptomen van een infectie heeft (tijdens uw reis of na terugkeer): raadpleeg een deskundige (voor een onderzoek zoals aanbevolen in de samenvattende tabel in het advies van de HGR).
  • Indien u geen symptomen heeft en u zwanger bent, dat wenst te worden, of uw partner zwanger is/dat wenst te worden, vermijd onbeschermde geslachtsgemeenschap gedurende in totaal 6 maanden OF tot u bij een deskundige op consultatie geweest bent (voor meer details, vgl. samenvattende tabel in het advies van de HGR).

 

Het volledige advies nr. 9460 is te vinden op de website van de Hoge Gezondheidsraad: https://www.health.belgium.be/nl/advies-9460-zika

Document