Sinds januari 2021 maakt België deel uit van de landen die medische voorraden beheert voor de Europese Unie.
 
Het oprichten van een rescEU reserve in België is een nieuwe stap in de strijd tegen de pandemie. Hiermee toont België eens te meer een solidaire en betrouwbare partner te zijn in het kader van de Europese hulp door een draaischijf te zijn voor opslag en distributie van essentiële medische uitrusting in Europa.
 
Waarvoor dienen deze medische voorraden?
Deze gemeenschappelijke Europese voorraad van medische middelen wordt over heel Europa verspreid in tijden van medische nood wanneer een land in moeilijkheden daarom vraagt, bijvoorbeeld wanneer de nationale gezondheidsstelsels een bepaalde drempelwaarde aan coronaviruspatiënten bereiken. Het heeft al medische voorraden geleverd aan Kroatië, Tsjechië, Frankrijk, Italië, Litouwen, Spanje, Montenegro, Noord-Macedonië en Servië.
 
Over welke medische voorraden gaat het?
De Belgische voorraad bestemd voor de Europese Unie bestaat uit:
- 10 miljoen chirurgische maskers;
- 1 miljoen isolatieschorten;
- 10 miljoen handschoenen;
- 100.000 beschermbrillen en gelaatsschermen.
 
Momenteel omvat de nationale voorraad:
- 124 miljoen chirurgische maskers;
- 14,5 miljoen isolatieschorten;
- 54 miljoen handschoenen;
- 620.000 beschermbrillen en gelaatsschermen.

Dit project garandeert niet alleen de solidariteit tussen de Europese landen, maar verzekert ook de vernieuwing van de Belgische voorraad door een zekere rotatie zodat de houdbaarheidsdatum van het materiaal niet overschreden wordt.
 
Meer info over de rescEU reserve
De strategische stock wordt aangelegd voor een periode van van 5 jaar (60 maanden). Andere landen die ook deelnemen aan de strategische stock zijn Denemarken, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Roemenië, Slovenië, Zweden en Nederland. Deze actie vindt plaats in het kader van de civiele bescherming van de EU en wordt volledig door de Europese Unie gefinancierd.
 
Samenwerking met de FOD Binnenlandse Zaken
Deze strategische stock is het resultaat van een samenwerking tussen de FOD Volksgezondheid en de FOD Binnenlandse Zaken die het aanspreekpunt is qua Europese civiele bescherming. Als bevoorrechte partner van het Union Civil Protection Mechanism zal de FOD Binnenlandse Zaken, via de eenheden van de Civiele Bescherming, in de eerste fase zorgen voor het transport van de rescEU medische uitrusting vanuit deze strategische reserve.